Bolest kvrgave kože zabilježena kod goveda u Hrvatskoj nije se proširila na području Bosne i Hercegovine no takva se mogućnost ne može isključiti, a za suočavanje s tim problemom nužna je pomoć Europske unije, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

On se tijekom dana sastao s ministrima poljioprivrede dva entiteta i predstavnicima državnog Ureda za veterinarstvo kako bi procijenili stanje i predložili mjere koje bi BiH trebala poduzeti u suočavanju s bolešću kvrgave kože kod stoke koja se širi u regiji.

Konstatirali su kako ove bolesti još nema na teritoriju BiH no ukoliko se ona pojavi bit će nužno cijepljenje stoke. Procjena je kako bi u BiH u tom slučaju trebalo cijepiti više od 400 tisuća grla stoke.

BiH potrebnog cjepiva čija je pojedinačna cijena tri eura nema na zalihama pa je uputila zahtjev tijelima EU za pomoć odnosno dostavu određene količine cjepiva koje bi se moglo odmah početi koristiti.

"Tražimo hitnu i interventnu potporu.Tražit ćemo i uspostavu i posebnog fonda kako bi nam se pomoglo u razdoblju cijepljenja", kazao je Šarović nakon sastanka.

Osim u Hrvatskoj bolest kvrgave kože kod goveda registrirana je i na području Srbije te Crne Gore.

Ravnatelj Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba kazao je kako su od prije dva mjeseca naložene mjere dodatnog nadzora zdravlja goveda koja se uvoze u BiH s ciljem sprječavanja širenja bolesti.