Povodom sve teže situacije koja je nastala zbog širenja infekcije novom vrstom koronavirusa i nastanka bolesti Covid-19, građani FBiH treba da shvate apele ozbiljno i da sve savjete zdravstvenih radnika u najvećoj mogućoj mjeri poštuju.

Iz Udruženja Urgentologa FBiH upozoravaju javnost da su oni ti koji su na 'prvim linijama', i oni su ti koji prvi pružaju pomoć. Stoga pozivaju sve građane na maksimalnu iskrenost kada je riječ o svim informacijama koje se od njih traže.

Podsjećaju nadležne da je po svim smjernicama sigurnost zdravstvenih radnika na prvom mjestu.

''Mi trenutno nismo zaštićeni i sigurni jer nemamo svu opremu, ali zbog naših pacijenata radimo ovaj posao svaki dan. Budući da očekujemo širenje infekcije nismo sigurni koliko još možemo ovako izdržati. Doktora je svaki dan sve manje jer nas se šalje u izolaciju. Zbog svih građana, a posebno naše djece i onih koji našu pomoć trebaju šaljemo apel i molimo da nas zaštitite i sačuvate. Molimo vas da nam nabavite opremu po preporukama jer u suprotnom nas neće imati tko liječiti'', upozoravaju ljekari koji rade u urgentnim centrima i službama Hitne pomoći FBiH.

''Mi, vaši doktori, tu smo za sve vas koji imate potrebu za liječničkim pregledom, ali isto tako apeliramo na sve da ne dozvolite da panika koja se polako uvlači među stanovništvo dovede do prevelikog broja nepotrebnih posjeta liječnicima. Riječ je o virusu iz dobro poznate porodice Coronavirusa i samo radikalan epidemiološki nadzor sa svim potrebnim mjerama može smanjiti broj zaraženih'', napominju.

Kao što su to ranije uradili liječnici i ovo Udruženje upućuje posebnu molbu za sve građane sa povišenom tjelesnom temperaturom i respiratornim tegobama koji su se vratili u BiH u zadnjih 14 dana da se jave telefonom nadležnom liječniku ili na kontakt brojeve uvedene posebno za ovu situaciju, a koje možete pronaći na internetu za svaki kanton.

''Budite odgovorni kao pacijenti, jer time štitite sve ostale, pa i vas same'', ističu iz ovog udruženja.

Nadležne za nabavku opreme mole da reagiraju odmah i da nabave dovoljno zaštitne opreme kako za uposlene u zdravstvu, tako i za pacijente.

''Prije svega POTPUNA zaštitna oprema za doktore, ali i sve zdravstvene radnike je prevencija "ulaska" virusa u zdravstvene ustanove. Situacija u kojoj virus ulazi u bolničke zdravstvene ustanove je najgori scenario. Svakako želimo izbjeći situaciju da se ionako desetkovan broj doktora ,''izbaci'' iz stroja tako što bi neko od ljekara bio zaražen i odstranjen sa posla sada kada je najpotrebniji građanima'', dodaju u priopćenju iz Udruženja Urgentologa FBiH.

Bljesak.info