YouTube je godinama na udaru organizacija za zaštitu prava djece i stručnjaka za privatnost koji tvrde da kompanija zarađuje milijarde na maloljetnicama, ali ih ne štiti od brojnih opasnosti koje vrebaju na mreži.

Od činjenice da je na internetu ugrožena njihova privatnost pa do videozapisa s nasilnim sadržajem i teorijama zavjera koje se djeci prikazuju pored videozapisa koje pregledavaju na tom videoservisu, dio roditelja sve je zabrinutiji zbog vremena koje njihova djeca provode na YouTubeu.

Iako pravila korištenja YouTubea zabranjuju mlađima od 13 godina korištenje Googleova videoservisa (za takve korisnike namijenjen je YouTube Kids), jasno je da velik broj djece ne samo pregledava sadržaj na YouTubeu već i objavljuje vlastite videozapise, odnosno u nekim slučajevima roditelji ih snimaju i objavljuju videe na internetu, piše Zimo.co.

Često je razlog samo zabava, no za mnoge je YouTube postao (primarni) izvor zarade, a nedavno istraživanje koje je proveo Pew Research Center pokazalo je da je na YouTubeu najpopularniji upravo videosadržaj namijenjen djeci, odnosno videozapisi u kojima se pojavljuju djeca mlađa od 13 godina.

Iako broj videa s djecom nije velik u odnosu na ostali sadržaj, videozapisi s djecom mlađom od 13 godina privlače skoro trostruko više pregleda videa u odnosu na videozapise u kojima nema djece.

Kako prenose na Reutersu, organizacije za zaštitu prava djece zabrinute su zbog takvih rezultata i zahtijevaju od Googlea oštriji i agresivniji pristup zaštiti prava maloljetnika, pogotovo najmlađih. "YouTube voli se pretvarati da nije servis za djecu, sve dok ne dođe vrijeme za prodaju oglasa", optužili su Google iz Centra za digitalnu demokraciju te organizacije koja se zalaže za djetinjstvo koje će biti "slobodno od reklama".

Te dvije organizacije prijavile su YouTube Federalnoj trgovinskoj komisiji u SAD-u zbog kršenja zakona o zaštiti privatnosti djece na internetu jer je, zahvaljujući iskorištavanju osobnih informacija djece, Google zaradio mnogo novca, ponajviše od reklama koji su se prikazivale na kanalima namijenjenima najmlađima, piše Zimo.co.