Na istoku Ukrajine u ponoć je na snagu stupilo primirje, prema sporazumu postignutom u četvrtak u Minsku. Ukrajinska vojska i proruski pobunjenici povukli su teško naoružanje s bojišnice, čime je stvorena zona sigurnosti.

Samo nekoliko sati prije prekida vatre - borbe su bjesnjele u blizini Debalceva, važnog prometnog čvorišta u džepu između dvaju glavnih područja koja drže pobunjenici.

Primirje se zasad poštuje, prenose agencije, a povlačenje preostalog naoružanja trebalo bi početi sutra i trajati - dva tjedna.

Izdajem naredbu oružanim snagama Ukrajine...da prekinu vatru u 00.00 sati 15. veljače, rekao je ukrajinski predsjednik u televizijski prenošenoj izjavi dok je uz njega stajao načelnik glavnog stožera ukrajinske vojske Viktor Muženko. Pobunjenički vođe u istočnim pokrajinama Doneck i Luhansk prije su naredili svojim snagama da prekinu vatru od ponoći po ukrajinskom vremenu, javlja BBC.

Borbe su bjesnjele u blizini Debalceva, važnog prometnog čvorišta u džepu između dvaju glavnih područja koja drže pobunjenici, samo nekoliko sati prije nego što je nastupilo primirje.

Primirje, koje su dogovorili čelnici Ukrajine, Rusije, Njemačke i Kijeva u četvrtak u Minsku, predviđa stvaranje neutralne tampon-zone i povlačenje teškog oružja odgovornog za smrt mnogih od više od 5.000 poginulih u sukobu koji je izazvao najtežu krizu u odnosima Rusije i Zapada od prestanka Hladnoga rata.

HRT