Na magistralnoj cestovnoj mreži u Federaciji Bosne i Hercegovine identificirano je 109 mjesta koja su, prema određenim značajkama, definirana kao „crne točke" (opasna mjesta).

Studija crnih točaka na magistralnim cestama u FBiH za razdoblje 2013. do 2015., koja je predstavljena u JP Ceste Federacije BiH, pokazala je i da je u tom razdoblju registrirano 15.405 prometnih nesreća na magistralnim cestama, od kojih je 4.259 bilo s nastradalim osobama, a 232 s poginulim osobama.

JP Ceste Federacije BiH u Planu i programu za 2016. godinu osiguralo je financijska sredstva za troškove izrade prioriteta rekonstrukcije i sanacije opasnih mjesta na magistralnim cestama u Federaciji BiH. Prilikom izrade studije prikupljeni su svi podaci o prometnim nesrećama u FBiH u tom trogodišnjem razdoblju, te podaci o PGDS-u, na osnovu kojih je formirana cjelovita baza podataka o prometnim nesrećama.

Studiju je za naručitelja, Ceste FBiH, izradio Fakultet za promet i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, a u svrhu adekvatne i prihvatljive analize sigurnosti na magistralnim cestama FBiH, koja podrazumijeva identifikaciju opasnih mjesta, odnosno crnih točaka, prikupljeni su podaci za svih deset županija FBiH, odnosno 68 policijskih postaja.

Programom modernizacije cesta u FBiH koji implementira JP Ceste FBiH d.o.o. predviđena je sanacija i rekonstrukcija crnih točaka iz ove studije, priopćeno je iz JP Ceste FBiH.