Imena devetnaest državljana Bosne i Hercegovine koji se sumnjiče za povezanost s terorizom trenutačno su na tjeralicama koje je raspisao Interpol, podsjećaju u  srijedu bosanskohercegovački mediji ističući kako su među njima ipak i oni za koje se vjeruje da su poginuli na ratištima poput sirijskog.

Uz imena, godine rođenja te fotografije traženih osoba na crvenim je tjeralicama navedeno kako se za njima traga zbog organiziranja terorističkih skupina, financiranja terorističkih aktivnosti i pridruživanje stranim paravojnim formacijama.

Najmlađa osoba za kojom je raspisana tjeralica je Ibro Čufurović iz Velike Kladuše, koji ima 23 godine, a najstariji bjegunci od pravde su 58-ogodišnjaci Fikret Zukić iz Đurđevika kod Tuzle te Muradif Hamzabegović iz Zvornika.

"Nezavisne novine" podsjećaju kako je pak Naser Arnaut, čije ime je također na popisima traženih osoba, prema dostupnim informacijama poginuo na sirijsko-iračkom ratištu 2017. godine kao pripadnik terorističke organizacije Islamska država.

Pozivajući se na podatke koje su prikupile bosanskohercegovačke sigurnosne službe, portal Žurnal je u travnju ove godine objavio kako je u Siriji i Iraku poginulo 76 osoba povezanih s BiH.

Među poginulima je najmanje četvoro djece te pet žena, koje su na teritorij Sirije i Iraka otišle sa svojim muževima koji su bili pripadnici terorističke organizacije Islamska država. Poginulo je još pet osoba koje su se borile na strani terorista, a rođene su u BiH, ali su u Siriji i Iraku ratovali ili boravili kao državljani drugih europskih zemalja.