Tijekom kampanje Europske mreže timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST), koju podupire Europol, provedene od rujna 2022. do siječnja ove godine, uspješno je riješeno 14 slučajeva povezanih s bjeguncima, izvijestilo je jučer Ravnateljstvo policije i dodalo da je kampanja bila usmjerena na isticanje profila bjegunaca diljem Europe koji su članovi organiziranih kriminalnih skupina.

Na listi najtraženijih bjegunaca Europola nalaze se i četvorica Hrvata. Agencija je zbog pomaganja pri ubojstvu i nanošenja tjelesnih ozljeda u potrazi za Markom Nikolićem (59) za kojeg navodi da je osuđen na 12 godina zatvora.

Ubojstva, trgovina drogom, nezakonito posjedovanje oružja

Zatim spominje i Milana Nikolića (46) koji je 2005. godine u Podgori počinio ubojstvo te je u bijegu od 2011. godine. Europol piše da bi mogao biti opasan, nasilan i/ili naoružan. Na listi je i Tomislav Šoljić (37) kojeg se traži zbog sumnje na organizirani kriminal i kriminalne radnje u sklopu kriminalne organizacije, utaje poreza ili carine te zbog sumnje na poticanje i pomaganje u kriminalu.

Na popisu se našao i Manuel Vulić (36) zbog kriminalnog djela u sklopu kriminalne organizacije, ilegalne proizvodnje i trgovine drogom, nezakonitog posjedovanja i nabave oružja i eksploziva te nasilnog ubojstva.