U vrijeme izgradnje brane HE „Rama“ i pratećih objekata, građeni su i neki pristupni putovi, od kojih se neki i danas koiste. Zbog konfiguracije terena i povezivanja lijeve i desne obale rijeke Rame, u neposrednoj blizini strojarnice na lokalitetu Marina pećina, izgrađena su i dva mosta preko kojih svakodnevno prolaze brojna vozila i koji su sastavni dio magistralne ceste M 16.2 koja povezuje Prozor i Jablanicu.

Vjerojatno su rijetki stanovnici naše općine oni koji nisu prešli preko ova dva mosta, neki ih prelaze više puta na dnevnoj bazi.
Bez ovih mostova, nemogće je zamisliti normalno funkcioniranje svih bitnih institucija, prometa, opskrbe...

Ipak rijetki znaju da je na današnji dan, 20. veljače 1969., u večernjim satima zbog velikog odranjanja stijena na desnoj strani obale rijeke Rame, most koji je u neposrednoj blizini ulaza u kompleks strojarnice HE Rama, u potpunosti srušen, a promet potpuno blokiran i onemogućen.

Zbog važnosti prometnice, novi most je izgrađen u vrlo kratkom roku i još uvijek je u uporabi.

Nekoliko trenutaka prije pokretanja odrona, stražar Niko Škarica, koji je tu večer bio na službi, zbog obilaska objekta, napustio je stražarsku kućicu koja je doslovno nestala među tonama kamena. Slučajnost ili nešto drugo, spasilo je stražarev život.

U galeriji pogledajte nekoliko fotografija.