Zaravan Bile iznad Mostara i Širokog Brijega u veljači 1945. bila je mjesto krvavih okršaja. Danas se tu, na površini od 100.000 m2 polako uzdiže Spomen groblje mira. Poravnato je, ograđeno, sazidana je i blagoslovljena crkvica posvećena Sv. Josipu, dovršena kosturnica, a u tijeku su i ostali radovi.

Sve je počelo 2013. u povodu ''Europskog dana sjećanja na žrtve nacionalsocijalizma, fašizma i komunizma''. Naum je sazrio kroz Odjel Hrvatskog narodnog sabora BiH za Drugi svjetski i Domovinski rat.

''Željelo se na jednom mjestu pokopati sve neidentificirane posmrtne ostatke ubijenih u Drugom svjetskom ratu i poraću koje na svom ozemlju pronađu povjerenstva (do sada njih 9) za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća te postavljanjem prikladnog križa simbolično pokopati sve one za koje obitelji ne znaju gdje su pokopani tako da bi imali negdje mjesto pomoliti se i zapaliti svijeću za njih'', ističu iz povjerenstva HBK i BK BiH za hrvatski martirologij.

Dodaju kako su jugokomunisti za nekoliko dana u veljači 1945., koliko im je trebalo da pregaze Široki Brijeg i odu prema Mostaru, napravili 330 što većih što manjih stratišta i grobišta te da je u Drugom svjetskom ratu i poraću stradao svaki deseti Hercegovac.

''Ove godine Obilježavanje Europskog dana sjećanja, 19. kolovoza (subota najbliža Velikoj Gospi), ima i jednu posebnost. Po prvi put u kosturnicu će biti pokopani i posmrtni ostatci žrtava iz vremena Drugog svjetskog rata i poraća'', napominju iz spomenutog povjerenstva.

Svetu misu zadušnicu u 12.00 sati predvodit će provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Miljenko Šteko koji će ujedno i pokopati neidentificirane. Izaslanstva hrvatskog naroda s obje strane granice izreći će govore te položiti vijence i zapaliti svijeće za sve pobijene. Kao i prošlih godina, organizatori očekuju više tisuća osoba.