N1 televizija podnijela je kaznenu prijavu Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova protiv nepoznatih osoba kao urednika stranice Bošnjaci.net i Facebook stranice BOŠNJACI.

Kaznena prijava je podnesena jer su objavom vijesti i komentara na stranici Bošnjaci.net i Facebook stranici BOŠNJACI, ugrozili sigurnost uposlenika N1 televizije, direktora i novinara.

Izravnim i neizravnim prijetnjama, pozvali su svoje čitatelje i pratitelje na linč i spaljivanje uposlenika N1, izazvali i raspirivali vjersku, nacionalnu mržnju i netrpeljivost, grubo kršeći standarde profesionalnog ponašanja prilikom objavljivanja vijesti, huškajući i govorom mržnje očigledno pozvali na nasilje i vjersko etničke sukobe, navedeno je u prijavi.

Pozivi na linč i huškački govor mržnje uslijedili su nakon što je N1 televizija objavila vijest o dječaku koji prosi i moli za hranu tijekom iftara u Konjević Polju.

Uslijedili su pozivi na ugrožavanje sigurnosti uposlenika N1 televizije, uništavanje imovine, prijetnje smrću, praćeni jakim govorom mržnje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Nepoznate osobe su time počinile kaznena djela iz čl. 163. Kaznenog zakona FBiH (izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti), čl. 183. (ugrožavanje sigurnosti) i čl. 363. (neovlašteno posjedovanje ili ugrožavanje javnog reda putem radio ili televizijske stanice) kao i druga s ovima povezana i srodna kaznena djela, navedeno je u prijavi.

Kaznena prijava će biti predana i Tužiteljstvu Županije Sarajevo kao i Ministarstvu unutarnjih poslova Županije Sarajevo.