Moskva će poduzeti odgovarajuće mjere ako NATO razmjesti nuklearne snage i infrastrukturu u blizini granice s Rusijom, citirale su ruske novinske agencije zamjenika ministra vanjskih poslova Aleksandra Gruška.

"Bit će potrebno odgovoriti... poduzimanjem odgovarajućih mjera opreza kojima se osigurava odvraćanje", citirala je agencija Interfax Gruška.

Moskva nema neprijateljske namjere prema Finskoj i Švedskoj te ne vidi "stvarne" razloge zašto bi se te dvije zemlje pridružile NATO-u, dodao je Gruško.

Ponovio je izjavu od ranije da će odgovor Moskve na moguće proširenje NATO-a ovisiti o tome koliko će Savez svoja vojna sredstva približiti Rusiji te koju će infrastrukturu razmjestiti.

Plan Finske da podnese zahtjev za članstvom u NATO-u, objavljen u četvrtak, te očekivan isti potez Švedske, rezultirat će ekspanzijom zapadnog vojnog saveza, što je ruski predsjednik Vladimir Putin želio spriječiti.

Putinov suradnik zaprijetio Finskoj i cijeloj Europi

Potpredsjednik Odbora za obranu ruske državne Dume Aleksej Žuravljov, Putinov blizak suradnik, upozorio je da Rusija može izbrisati Finsku s lica Zemlje u deset sekundi.

Zaprijetio je i Velikoj Britaniji, rekavši da nuklearnim projektilima trebaju samo tri minute da stignu do otoka.

"Amerikanci će učiniti sve da dođe do trećeg svjetskog rata. Pokušat će cijelu Europu uvući u konflikt s Rusijom, pokušat će zapaliti situaciju u Aziji i uzdrmati koliko god je država moguće. Za njih će to biti sjajan način da se izvuku iz unutarnje ekonomske krize. Sve će probleme moći svaliti na rat, kao što su to već i činili u Prvom i Drugom svjetskom ratu", dodao je.

Na pitanje je li moguće da Rusija prva napadne atomskom bombom, odgovara: "Sigurno, ali pod uvjetom da samo postojanje Rusije bude dovedeno u pitanje." Zaprijetio je i baltičkim zemljama.

"Definitivno se ne bojimo tih kikiriki država. One su poput smrdljivih martina, trebat će ih zgaziti kada to bude nužno. Bube su sada male i smrdljive", izjavio je.

Finski predsjednik nazvao Putina, Putin mu zaprijetio

Finski predsjednik nazvao je u subotu ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi mu rekao da će Finska podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u u narednim danima, prenosi BBC.

Niinisto je Putinu rekao da su nedavni potezi Rusije, poput invazije na Ukrajinu, "promijenili sigurnosno okruženje Finske", navodi se u priopćenju finskog predsjednika. "Razgovor je bio izravan i otvoren, a vođen je bez zaoštravanja. Zaključeno je da je važno izbjegavati napetosti", kaže Niinisto.

Putin je svom finskom kolegi zaprijetio da bi finsko odustajanje od neutralnosti i pridruživanje NATO-u bilo pogrešno, objavio je Kremlj. Putin je rekao da ne postoje sigurnosne prijetnje Finskoj, dok bi se potencijalna promjena finske vanjske politike mogla negativno odraziti na bilateralne odnos s Rusijom.

Moskva je razgovor opisala kao "iskrenu razmjenu mišljenja".

Rusija već dugo prijeti posljedicama ako se njeni susjedi pridruže NATO-u, zapadnom vojnom savezu osnovanom 1949. zbog prijetnje koju je predstavljao Sovjetski Savez. Niinisto i finska premijerka pozvali su u četvrtak na finsko pridruživanje NATO-u, a očekuje se da će slično postupiti i Švedska u idućih nekoliko dana, prenosi Index.hr.