Kod muškaraca koji jedu sami izgledi za razvoj pretilosti veći su za 45 posto, a isto je s visokim krvnim pritiskom i s povećanom razinom kolesterola, pokazalo je istraživanje seulskog sveučilišta Dongguk.

Posljedice takvih prehrambenih navika pokazale su se negativnima za muškarce i za žene, no bile su gore po muški rod. Ustanovljeno je da prehrambene navike predstavljaju opasnost za zdravlje onih koji jedu sami više od dvaput dnevno.

U studiji je sudjelovalo 7,725 muškaraca kojima je postavljeno pitanje koliko često jedu sami. Južnokorejski su znanstvenici ustanovili i da se većinom radilo o samcima koji su često preskakali obroke. Najčešće se kod njih razvila abdominalna pretilost koju karakteriziraju naslage masnog tkiva u predijelu abdomena.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Obesity Research and Clinical Practice pokazalo je da se kod muškaraca koji jedu sami u 64 posto slučajeva razvija metabolički sindrom - grupa metaboličkih poremećaja koji se manifestiraju kao inzulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva u području trbuha, visoka razina kolesterola i povišen krvni tlak, prenosi Hina.

Studija je pokazala da je kod žena koje redovito jedu same razvoj metaboličkog sindtroma veći za 29 posto. Znanstvenike je na ovo istraživanje potaknuo podatak po kojemu su domaćinstva u zapadnome svijetu sve manja, odnosno po kojemu je sve više ljudi koji žive sami.

Po podacima britanskog NHS-a (National Health Service) prošle je godine u Velikoj Britaniji evidentirano 7,7 milijuna kućanstava s po jednim članom. Većinu ih čine žene.