Luk ima malo kalorija i bogat je kalijem i vitaminima B6 i C. Prepun je i antioksidansa koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala te pomažu popraviti i zaštititi oštećene stanice u tijelu.

Luk bi trebao trajati u vašoj smočnici ili drugom hladnom, suhom i tamnom mjestu otprilike dva tjedna, ali nemojte ih čuvati pored krumpira koji ispuštaju plin i vlagu koji mogu brzo pokvariti luk.

Ovo povrće je značajno za naše dobro zdravlje i trebalo bi ga češće koristiti u prehrani.

Luk poboljšava zdravlje srca

Konzumiranje luka može imati zdrav utjecaj na kardiovaskularni sustav.

Istraživanje je pokazalo da polifenol nazvan kvercetin koji se nalazi u luku pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka i razine triglicerida.

Bogat je antioksidansima

Luk je prepun antioksidansa koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala te su značajni u “popravku” i zaštiti oštećenih stanica u tijelu.

Oni su jedan od najboljih izvora flavonoida, uključujući i kvercetin, fitokemikalija sa snažnim antioksidativnim svojstvima.

Crveni i žuti luk bogatiji su tim antioksidansima od drugih vrsta. Prehrana bogata antioksidansima može pomoći kod smanjenja upala i spriječiti oštećenja slobodnih radikali, što dovodi do snažnog imunološkog sustava i boljeg općeg dravlja.

Pomaže smanjiti rizik od raka

Provedeno je nekoliko istraživanja o tome kako luk može imati važnu ulogu u prevenciji karcinoma.

Studija s “Guelph University” zaključila je da je crveni luk najefikasniji u smanjenju stanica raka debelog crijeva i dojke, piše Real Simple, prenose 24sata.hr.