Skupina od 70 zastupnika Europskog parlamenta zalaže se za ukidanje direktive Europske komisije o pomicanju kazaljki na satu dva puta godišnje zbog, kako navodi, sve više dokaza o negativnome utjecaju te prakse.

- Znanstvena istraživanja pokazala su da 20 posto populacije pati od zdravstvenih problema zbog mijenjanja sata, - istaknuo je Pavel Svoboda (EPP), češki poslanik koji predvodi neformalnu radnu skupinu od 70 parlamentaraca okupljenih oko te inicijative.

On navodi da osim negativnoga utjecaja na ljudski bioritam, "pomicanje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja prometnih nesreća, više poremećaja u obiteljima, kao i pada produktivnosti na radnome mjestu.

Svoboda je na konferenciji za novinare u EP u Strazburu podsjetio da je pomicanje kasaljki sata uvedeno s ciljem uštede energije, ali taj cilj nikad nije ispunjen.

- Studija nepristrane službe EP za istraživanja jasno je pokazala da je ukidanje promjene vremena dobro za naših 510 milijuna građana, - tvrdi češki europarlamentarac.

Svodoba kaže da ovaj predlog ima snažnu podršku zemalja članica, pri čemu je Poljska već učinila prve zakonodavne korake po tom pitanju, prenosi Hina.

Najavio je da će spomenuta radna skupina dati prijedlog rezolucije koja traži od Europske komisije da uputi prijedlog ukidanja te prakse, te da u bližoj budućnosti očekuju glasovanje o tom pitanju u EP.

Prema sadašnjoj praksi, uskoro nam slijedi zimsko računanje vremena koje počinje posljednje nedjelje u listopadu.