Ciklu, povrće s jestivim korijenom i lišćem najčešće konzumiramo kuhano ili sirovo u salatama, u juhama ili pak sokovima. Bogato je hranjivim tvarima poput vlakana, folata, kalija i antioksidansa. Posljednje najviše nalazimo u njezinom slatkastom soku koji sadrži elektrolite i druge spojeve, pomagače u očuvanju zdravlja srca i mozga.

Promotor zdravlja

Osim spomenutog, redovito pijenje soka od cikle može pomoći i u sljedećem:

sniziti krvni tlak
smanjiti LDL (loš kolesterol)
poboljšati izdržljivost vježbanja
poboljšati snagu mišića kod osoba sa zatajenjem srca
održati zdravu težinu
spriječiti ili smanjiti stvaranje masnih naslaga u jetri
podržat će opće zdravlje tijekom kemoterapije
Donosimo i dodatno obrazloženje potkrijepljeno istraživanjima:

1. Snižava krvni tlak

Sok od cikle može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Meta-analiza iz 2022. navodi da je nitrat iz soka od cikle snizio sistolički krvni tlak kod odraslih s hipertenzijom. Nitrati su spojevi u soku koji se pretvaraju u dušikov oksid u krvi i pomažu proširiti i opustiti krvne žile.

2. Može poboljšati izdržljivost tijekom vježbanja

Konzumiranje ovog soka može povećati razinu nitrata u plazmi te poboljšati fizičku izvedbu. Pregledom istraživanja utvrđeno je da dugotrajna konzumacija soka od cikle (više od pet dana) može imati sljedeće prednosti:

povećanje performansi
smanjenje osjećaja iscrpljenosti
bolji rad kardiorespiratornog sustava
Međutim, istraživači su također primijetili da kombiniranje soka od cikle s kofeinom može smanjiti dobrobiti.

3. Može poboljšati snagu mišića kod osoba sa zatajenjem srca

Rezultati studije iz 2016. sugeriraju da simboličnih 70 mililitra soka od cikle dnevno tijekom jednog tjedna može poboljšati toleranciju na vježbanje kod starijih osoba sa zatajenjem srca. Istraživači su primijetili da se izdržljivost sudionika aerobne vježbe poboljšala za značajnih 24 posto.

4. Može pomoći u održavanju zdrave težine

Čisti sok od ovog povrća ima malo kalorija i gotovo je bez masti te je stoga odlična opcija za jutarnji smoothie koji će vam dati hranjive tvari i energiju. Svakako, imajte na umu da je bogat prirodnim šećerima.

5. Može pomoći u smanjenju rizika od raka

Cikla dobiva svoju bogatu boju od betalaina, koji su antioksidansi topivi u vodi. Također, sadrži druge flavonoide i polifenolne spojeve koji mogu imati antioksidativna i protuupalna svojstva. Betalaini i drugi antioksidansi mogu pomoći u pronalaženju i uništavanju slobodnih radikala ili nestabilnih molekula u tijelu, koje u velikom broju mogu potaknuti upalu i povećati rizik od raka.

6. Može pomoći u održavanju zdravlja tijekom procesa kemoterapije

Druga istraživanja sugeriraju da sok od cikle ima potencijalna protektivna svojstva. To znači da može pomoći u smanjenju nuspojava i oštećenja tijela uzrokovanih kemoterapijom. Međutim, autori recenzije napominju da su potrebna dodatna istraživanja, posebice kako bi se vidjelo može li sok od cikle međusobno djelovati s kemoterapijom i drugim lijekovima.

7. Dobar izvor kalija

Cikla je dobar izvor kalija, minerala i elektrolita koji pomaže pravilnom funkcioniranju živaca i mišića. Umjereno pijenje soka od cikle može pomoći u održavanju optimalne razine kalija. Ako razina kalija postane preniska, može doći do umora, slabosti i grčeva u mišićima. Vrlo nizak kalij može dovesti do abnormalnog srčanog ritma opasnog po život. Suprotno tome, previsoke razine kalija, posebice kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću nisu poželjne te su također opasne za život. Stoga, važno je konzultirati se s liječnikom i nutricionistom.

8. Dobar izvor drugih minerala

Sok od cikle također je bogat: željezom, magnezijem, manganom, natrijem, cinkom, bakrom i selenom.

9. Dobar izvor folata

Folat je vitamin B koji pomaže spriječiti defekte neuralne cijevi, kao što su spinalna bifida i anencefalija. Također može smanjiti rizik od prijevremenog poroda. Sok od ovog povrća dobar je izvor folata.

10. Može pomoći u zdravlju jetre

Antioksidans betain može pomoći u zaštiti jetre od toksina, iako su potrebna dodatna istraživanja. Masne naslage u jetri mogu dovesti do stanja nealkoholne masne jetre zbog:

hrane siromašne nutrijentima
prekomjerne konzumacije alkohola
izloženosti otrovnim supstancama
sjedilačkog načina života

11. Može pomoći u smanjenju kolesterola

Spomenuti antioksidans betanin u soku od cikle može pomoći u snižavanju LDL kolesterola. Pregled iz 2020. primijetio je da sok od cikle može imati blagotvoran učinak na LDL i HDL kolesterol. Istraživači vjeruju da je potencijal cikle za snižavanje kolesterola vjerojatno zbog fitonutrijenata, poput flavonoida.

Kada je dobro pripaziti

Ako imate tendenciju prema niskom krvnom tlaku, redovito pijenje soka od cikle može ga još više srušiti odnosno sniziti, stoga budite oprezni.

Također, ako ste skloni bubrežnim kamencima, izbjegavajte ispijanje ovog soka. Cikla je bogata oksalatima, prirodnim tvarima koje stvaraju kristale u vašem urinu koji mogu dovesti do kamenaca.

Ako niste ljubitelj ovog povrća, dodajte mu krišku jabuke, citrusa, mrkvu ili mentu kako biste ublažili okus, a ipak u tijelo unijeli sve vrijedne sastojke.

Izvor: zivim.hr