I 48 sati od objave vijesti kako je opasna bakterija Klebsiella pneumoniae glavni uzročnik smrti tri bebe na Odjelu neonatologije Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, ova tema je i dalje broj jedan u Hercegovini.
Opasna bakterija pronađena je kod još četiri bebe koje su preminule od početka ove godine, ali je analizama utvrđeno kako opasna bakterija nije bila glavni uzrok smrti u ovim slučajevima.

Inače, od početka godine 91 beba je primljena na odjel i zabilježeno je deset smrtnih slučajeva. Kako je Večerenjem listu rečeno u mostarskoj bolnici, u sklopu mjera koje se provode kako bi se širenje zaraze zaustavilo, svaka beba prolazi testiranje.

- Bebe kod kojih se potvrdi prisustvo opasne bakterije Klebsiella pneumoniae bit će smještene u poseban dio Odjela neonatologije Klinike za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i pod posebnim nadzorom liječnika, a sve kako bi se spriječilo širenje zaraze opasnom bakterijom Klebsiella pneumoniae, rekli su za "Večernji list" u SKB Mostar. Testiranje će proći i cjelokupno medicinsko osoblje koje je u kontaktu s bebama.

Zbog brojnih medijskih natpisa, stvorena je panika kod budućih roditelja, posebice trudnica koje trebaju roditi za nekoliko dana ili tjedana. Opasne bakterije, koja je uzrok smrti tri bebe, nema u rodilištu.

Prema riječima voditeljica Odjela za ginekologiju i porodiljstvo dr Vajdane Tomić, nema ni jednog razloga za zabrinutost kada se govori o ovome odijelu bolnice.

- Naš odjel je siguran i možemo samo reći kako rodilje nemaju razloga za brigu. Sve funkcionira normalno i mogu istaknuti kako nema mjesta strahu i panici, rekla je dr. Tomić.

Glavna federalna epidemiologinja Jelena Ravlija je ponovila kako se radi o bakteriji koja živi sasvim normalno u crijevnoj flori, te kako se bakterija pojavljuje u svim bolnicama svijeta gdje postoje intenzivne njege.

- Stanje pratimo i promatramo, nadamo se kako neće biti novih slučajeva zaraze. Poduzete su odgovarajuće mjere i stalno smo u kontaktu s nadležnim službama koje su na terenu. Bebe koje su pozitivne, smještaju se u izolaciju, strogo se provode mjere zaštite. Ovdje se radi o bakteriji koja je jedan od najčešćih uzročnika bolničkih infekcija, naglasila je dr. Jelena Ravlija, prenosi Večernji list.