Sigurno ste već čuli onu izreku da ‘more liječi rane’, no evo što zapravo stoji iza nje. Morska voda može sadržavati cink, kalij, kalcij, magnezij i druge tvari koje donose brojne dobrobiti za našu kožu i opće blagostanje.

Dobrobiti slane vode za kožu

Namakanje u mineralnoj slanoj vodi može pomoći u ublažavanju nekih stanja kože.

Doprinosi liječenju ekcema

Voda iz morskih dubina može koristiti određenim kožnim stanjima, poput ekcema. To se odnosi na vodu koja dolazi iz dubine veće od 200 metara gdje je ona puno čišća i sadrži visok udio hranjivih tvari. To podrazumijeva:

    magnezij
    kalcij
    kalij
    krom
    selen
    cink
    vanadij

U duboko morsku vodu ne prodire puno sunčeve svjetlosti te sadrži malo ili nimalo bakterija i manje biljnog planktona, što znači da zadržava mnogo hranjivih tvari, piše Ordinacija.

Isto istraživanje pokazalo je da je liječenje osoba koje su imale sindrom atopijskog ekcema dermatitisa (AEDS) dubokom morskom vodom pomoglo u poboljšanju simptoma kao što su:

    upala
    pucanje kože
    oteklina
    suha koža
    svrbež kože
    isparavanje vode iz kože
    smanjenje debljine epidermisa

Osobe s AEDS-om mogu imati mineralnu neravnotežu koja uključuje neke toksične materijale, poput žive ili olova. Duboka morska voda može pomoći vratiti ravnotežu esencijalnih minerala i smanjiti toksične minerale.

Ublažava kožne alergije

Istraživanja su otkrila da duboka morska voda može pomoći u smanjenju alergijskih reakcija na koži. Duboka morska voda smanjuje antitijela, imunoglobulin E (IgE), koja uzrokuju alergijsku reakciju.

Također, pomaže usporiti ili blokirati odgovor IgE, histamina i proupalnih citokina, koji također mogu uzrokovati alergijsku reakciju.

Pomaže kod psorijaze

Balneoterapija je terapija koja ima za cilj liječenje određenih zdravstvenih stanja kupanjem u termomineralnim vodama. Balneoterapija uključuje kupanje u prirodnim slanim mjestima kao što je Mrtvo more ili dodavanje morske soli u kadu. Može pomoći u liječenju plak psorijaze i pružiti dobrobit osobama sa psorijatičnim artritisom.

Iako nije jasno zašto balneoterapija koristi ovim stanjima, neki zagovornici misle da širi krvne žile u koži zbog visokih temperatura, oslobađa beta-endorfine i enkefaline, koji pomažu u blokiranju osjeta boli te potiskuje imunološki sustav u koži.

Dobrobiti mineralnih soli mogu uključivati:

    sumpor pomaže u razgradnji psorijatičnih plakova i može potisnuti imunološki sustav
    magnezij smanjuje strane tvari koje mogu potaknuti imunološki odgovor
    pomaže ubiti bakterije na površini kože
    Čini piling kože
   
Slana voda može djelovati kao mehanički piling na koži, a piling kože uklanja mrtve stanice s gornjeg sloja kože. To može spriječiti nakupljanje mrtvih stanica kože, što može uzrokovati neke vrste akni. Ako ljudi imaju mitesere, najbolje je da izbjegavaju ribanje kože.

Može povećati razinu magnezija

Magnezij je esencijalni mineral za cjelokupno zdravlje. Također, pomaže i koži jer podržava rad i regeneraciju stanica te pomaže aktivirati vitamin D.