Ministarstvo obrane RH u srijedu je demantiralo medijske napise o detaljima istrage pada vojnog helikoptera Kiowe, priopćivši da se "iskonstruiranim navodima prejudicira rezultat istrage i kompromitira dostojanstvo tragično preminulih pilota".

"U tekstu novinara Krešimira Žabeca 'U brišućem letu dijelom helikoptera okrznuli more', u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista, od 5. veljače, na str. 1, 4, i 5 iznesene su neprovjerene i iskonstruirane teze kojima se javnost dovodi u zabludu te se prejudicira rezultat istrage i kompromitira se dostojanstvo i profesionalni dignitet tragično preminulih pilota", ističe se u priopćenju MORH-a.

Naime, dodaje se u priopćenju, "neprovjerenim navodima istaknutim u naslovu navedenog članka na str. br. 1 '„U brišućem letu dijelom helikoptera okrznuli more' te u nadnaslovu na str. 4, 'Ljudska pogreška najvjerojatnije uzrok nesreće u kojoj su život izgubila dvojica pilota' prejudicira se rezultat istrage i kompromitiraju se tragično preminuli piloti".

Također, kažu iz MORH-a, "u tekstu je istaknut neprovjeren i tendenciozan navod - 'Iz nekog je razloga posada helikoptera izvodeći brišući let spustila helikopter prenisko do mora a letjelica je jednim svojim dijelom zahvatila morsku površinu, što je bilo kobno za posadu'; čime je izravno iskonstruiran tijek događaja te zaključci istrage koji nisu utemeljeni na činjenicama".

Iz MORH-a naglašavaju da "plasiranje ovakvih neprovjerenih teza i zaključaka o mogućim uzrocima pada helikoptera nije profesionalno niti moralno i to tragično preminuli piloti nisu zaslužili.

Ističemo kako je službena istraga koju provodi Povjerenstvo za istragu pada vojnog zrakoplova OH-58D registracijske oznake 327 još uvijek u tijeku, utvrđuju se činjenice i okolnosti ove tragične nesreće, a po završetku istrage Ministarstvo obrane će o rezultatima izvijestiti javnost", dodaje se u priopćenju.

Helikopter Kiowa OH-58 D  iz sastava 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), pao je 27. siječnja 2020., tijekom trenažnog leta u području otoka Zlarina i Zablaća kod Šibenika. Pri tom su poginuli bojnik Marin Klarin i natporučnik  Tomislav  Baturina. Na čelu Povjerenstva za istragu pada vojnog zrakoplova OH-58D registracijske oznake 327 je glavni vojni zrakoplovni istražitelj pukovnik Mario Počinok, priopćeno je ranije iz MORH-a.