Šef Misije OESS-a u BiH Jonathan Moore izjavio je da potpisani sporazum između SDA-a, DF-a i Saveza za promjene ne znači formiranje vlasti.

On je naveo kako je “savjetovano da je bolje formirati vlast što prije”, uz sugestiju da bude stabilna, otvorena i šira, da može donijeti rezultate.

“Davno smo rekli da želimo formiranje stabilne i uspješne vlasti na svim razinama u BiH. Izgleda da je to korak unaprijed, ali to ne znači formiranje vlasti, zbog toga što moraju dobiti suglasnost i podršku HDZ-a BiH, a od Dragana Čovića još nismo čuli odgovor”, rekao je Moore za “Glas Srpske”.

On je istaknuo da “sumnja u navode po kojima se sarajevskim sporazumom sa Savezom za promjene nastoji uvesti nestabilnost u Republici Srpskoj i disciplinirati predsjednik Srpske”, naglasivši da će “i u Srpskoj biti stabilna vlast, ali da ne zna koje stranke će biti u vladajućoj koaliciji”.

Moore je naglasio da je daytonski okvir sa dva entiteta potpuno čvrst i da sumnja da će itko tko je ozbiljan pokušati to promijeniti. Moore također ističe kako smatra da će EU na sastanku 17. studenog morati odlučiti što će biti s prijedlogom Berlina i Londona i da će, ukoliko taj prijedlog bude usvojen i prihvatljiv liderima BiH, šanse za razvoj i napredak biti dobre.

Dnevnik.ba