"Samo suverena Bosna i Hercegovina, koju čine dva entiteta i Distrikt Brčko, prihvatljiva je za međunarodnu zajednicu", kazao je Jonathan Moore, voditelj Misije OESS-a za BiH.

Komentirajući obilježavanje Dana RS-a, Moore je naglasio da je daleko važnje baviti se životnim pitanjima.

"Moramo koncentrirati snage i baviti se pozitivnim pitanjima, kako poboljšati život. A ne samo razmišljati o 9. siječnju, nego i o desetom, jedanaestom...", naglasio je. 

Nakon Dodikovih izjava o otcjepljenju, mnogi su građani zabrinuti zbog mogućnosti novih sukoba. Moore je priznao kako su građani diljem BiH frustrirani i nezadovoljni trenutačnom situacijom.

Na pitanje voditelja televizije N1 je li danas u Hrvatskoj razgovarao o sve češćim porukama Hrvata za stvaranjem trećeg entiteta, Moore je kazao kako je Hrvatskoj i njezinoj predsjednici jasno stajalište međunarodne zajednice.

"Neće biti trećeg entiteta. To je već godinama čvrsta pozicija međunarodne zajednice", objasnio je Moore. 

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je tijekom obilježavanja Dana RS-a kazao kako bez RS-a nema ni BiH. Moore smatra kako nitko u Srbiji ne traži otcjepeljenje jer bi to bilo opasno za stabilnost u cijeloj regiji.

Moore je govorio i o sudjelovanju stranaca u Ustavnom sudu BiH i zahtjevima iz RS-a o njihovom izuzeću.

"Sastav Ustavnog suda BiH se može promijeniti zajedničkim sporazumom i neki ljudi moraju shvatiti da stranci nisu protiv entiteta. Entiteti su realnost".

Sve češće su i kritike na račun rada misije OESS-a u BiH jer im se zamjera da "šute na antidaytonska djelovanja". Moore se ne slaže sa ovim stavom navodeći da OESS možda čak i previše govori, ali definitivno "ne šuti".

Misija OESS-a se u proteklom razdoblju značajno angažirala u vezi izbora u Stocu. Veleposlanik Moore se nada kako će se izbori u ovoj općini održati u bliskoj budućnosti. Pitanje je samo tko će biti na listićima, kazao je Moore te dodao kako je 2. listopada "demokracija ukradena od Stočana".

Na kraju svoga gostovanja Moore je ponovio stav međunarodne zajednice kako je najbolji put BiH onaj koji vodi u europske integracije.

"Najbolji put BiH jeste članstvo u EU. Upitnik je jedna faza, to je sada zadaća za sve razine u BiH i to je nešto što će trajati. Sljedeća faza bi mogla biti dobivanje kandidatskog statusa. To je jedini put naprijed", naglasio je Moore.