Očajnički pokušavajući pronaći naizgled odgovoran način za održavanje zabava, pojedini su se počeli testirati kako bi mogli ići na party bez da nose maske ili se fizički distanciraju.

"To je apsolutno kriva stvar", kazala je BarbaraFerrer, ravnateljica javnog zdravstva u Los Angelesu.

Ferrer je u ponedjeljak izjavila kako je čula za skupine mladih odraslih osoba koje će se u četvrtak testirati na koronavirus u nadi da će dobiti negativne rezultate do subote ujutro, a potom će ići na zabavu u subotu navečer.

Međutim, takvi testovi pružaju lažan osjećaj sigurnosti – i sudjelovanje u tome može i dalje rezultirati izbijanjem žarišta.

"Rezultat koji dobijete u subotu ujutro je od četvrtka kada ste se testirali, što znači da ste bili negativni u četvrtak, a to ne govori ništa o tome jeste li još uvijek negativni i u subotu", pojašnjava Ferrer.

Poručila je da testiranje četvrtkom ne znači da možete ići na party u subotu.

"To tako ne funkcionira. Ti nije dobra ideja", rekla je Ferrer.

Moguće je da osoba bude izložena virusu nakon što se testira četvrtkom i tako bude zarana na zabavi u subotu. Osim toga, veliki postotak ljudi može biti izuzetno zarazan, a da pri tome ne pokazuju simptome.

"Na području Los Angelesa došlo je do porasta novih slučajeva koronavirusa, a osobito među mladim odraslim osobama", istaknula je Ferrer.

Veliki dio novozaraženih spada u skupinu od 18 do 29 godina, prenosi LA Times.