Manifestacija "Dani europskog naslijeđa" utemeljena od strane Vijeća Europe organizira se svake godine u europskim zemljama i ima za cilj privući pozornost javnosti na potrebu i obvezu očuvanja zajedničkog europskog naslijeđa. Pedeset europskih zemalja koje su sudjelovale na Danima eurpskog naslijeđa dale su doprinos u nastojanju upoznavanja najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, prezentacijei promoviranja kulturnog naslijeđa Europe.

U sklopu manifestacije, koja se organizira već 23 godine tradicionalno se organizira i edukativni program "Mladi i naslijeđe". Federalno ministarstvo kulture i športa organiziralo je natječaj na temu: "Umjetnost i zabava - naša baština". Time se potiče mlade na očuvanje, brigu i ljubav za svoje nasljeđe.

Na natječaju je sudjelovalo 129 osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH sa preko 500 učeničkih radova.

Učenica OŠ "Ivan Mažuranić" Gračac, Lorena Šimunović pod mentorstvom Lucije Mišura, prof. pokazala je, osvojivši prvo mjesto u kategoriji Fotografija - "Kroz umjetnost i zabavu do izrade kruha" da je ponosna na tradicionalne ramske običaje, da istražuje i uči o tradicionalnim vrijednostima, življenju, rukotvorinama te likovnom stvaralaštvu.

U okviru programa predstavljena je izložba najuspješnijih radova u Etno selu "Agroturizam Marića Gaj" koji svjedoče o znanju i ljubavi mladih za kulturno i povijesno naslijeđe BiH.

U srijedu, 2.10.2019. godine u 18.00h upriličena je svečana dodjela diploma nagrađenim učenicima, priznanja profesorima, te zahvalnica školama čiji su učenici osvojili nagrade, a koje je uručila Zora Dujmović federalna ministrica kulture i športa.
Realiziran je bogat programski sadržaj u sklopu manifestacije i programa "Mladi i naslijeđe" - Umjetnost i zabava u sklopu kojeg su OŠ fra Stjepan Vrljić Sovići, Grude i Gimnazija Ljubuški bile škole domaćini svojom vršnjacima iz različitih krajeva Federacije BiH.

Nagrađeni učenici su posjetili Muzej Gorica Franjevačkoarheološka zbirka "sv. Stjepan Prvomučenik", Arheološki lokalitet - Ravlića pećina u Peć Mlinima u Drinovcima, Grafotisak Grude gdje ima se prezentirao razvoj štampe, Franjevački muzej i Galeriju u Širokom Brijegu, muzej Franjevačkog samostana sv. Ante Padovanskog na Humcu, spomenike na Humcu i Vodopad Kravice, te brojnim aktivnostima u kojima su se upoznavali, družili i stjecali nova prijateljstva.

Lucija Mišura, prof.