Lista Sebastiana Kurza i nove Narodne stranke Austrije (ÖVP) pobjednica je parlamentarnih izbora u Austriji, pokazuju u nedjelju navečer privremeni rezultati izbora, no iako je u međuvremenu radikalno desna Slobodnjačka stranka Austrije (FPÖ) pala na treće mjesto u odnosu na raniji rezultat, smatra se da će Austrijom sljedeće četiri godine vladati koalicija narodnjaka i slobodnjaka, na čelu koje će biti novi kancelar Kurz.

"Ovo je prava prilika za promjene u našoj zemlji. Ovi izbori nas obvezuju na promjene i ja s velikom poniznošću prihvaćam ovu zadaću", rekao je Sebastian Kurz nakon objavljivanja procjena ne temelju većine pristiglih rezultata.

"Mogu vam danas obećati da ću se svim snagama boriti za promjene u ovoj zemlji", istaknuo je 31-ogodišnji dosadašnji šef diplomacije i budući premijer.

Prema procjenama od nedjelje nakon 22 sata, ÖVP je osvojio 31,7 posto glasova, što je gotovo osam posto bolje nego na izborima 2013.

Slijedi dosadašnja vladajuća Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ) s 26,8 posto.

Slobodarska stranka (FPÖ) bi, prema procjenama, mogao osvojiti 26 posto glasova, što je šest posto više nego na posljednjim izborima.

Stranka Zeleni, koja je od posljednjih izbora doživjela rascjep, po svemu sudeći neće ući u Nacionalno vijeće, kako se u Austriji naziva parlament. Zeleni su od rekordnog rezultata prije četiri godine od 12, 4 posto pali ispod izbornog praga od 4 posto. Ulazak u parlament je s 5,1 posto uspio liberalnoj stranici Neos te Listi Petera Pilza, nekadašnjeg člana Zelenih, koja je osvojila 4,3 posto.

"Sada je na nama da branimo otvorenu, modernu, demokratsku i Austriju različitosti", kazao je dosadašnji kancelar, socijaldemokrat Christian Kern u prvim reakcijama nakon što je njegov SPO izgubio od konzervativaca na izborima koji su dali snažan zamah austrijskoj radikalnoj desnici.   

"Izbori su pokazali da smo stigli u središte društva. Mi smo oni koji su dominirali u političkoj raspravi", rekao je u prvim komentarima čelnik desničarske Slobodarske stranke (FPO) Heinz-Christian Strache nakon dobrog rezultata koji je njegova stranka postigla na izborima.

Očekuje se oštrija politika nove koalicije prema izbjeglicama i strancima

Iako je Kurz izjavio kako će u svrhu sklapanja koalicije razgovarati sa svim strankama, promatrači procjenjuju da će zbog podudarnosti posebice u sferi izbjegličke politike i politike useljavanja ÖVP i FPÖ  brzo pronaći zajednički jezik. Dosadašnja koalicija između socijaldemokrata i narodnjaka malo je vjerojatna, jer se ova koalicija u svibnju i raspala nakon višegodišnjih svađa oko primjene koalicijskog ugovora.

Situacija između dvije najveće austrijske političke stranke se dodatno pogoršala tijekom predizborne kampanje, kada je otkriveno da su socijaldemokrati iz SPÖ-a preko posredničke tvrtke financirali nekoliko Facebook stranica koje su širile negativne glasine na račun Sebastiana Kurza.

Očekuje se da će narodnjačko-slobodnjačka vlada na čelu sa Sebastianom Kurzom zauzeti mnogo oštrije smjernice oko izbjegličke politike i time postati protuteža njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koja je zagovornica liberalnije izbjegličke politike.

Kurz je tijekom izbjegličke kampanje zastupao oštriju politiku protiv ilegalnog useljavanja te se zalagao za pojačanu borbu protiv zlouporaba austrijskog socijalnog sustava kojima su pribjegavali stranci. Time je Kurz zapravo FPÖ-u "oduzeo" tradicionalne teme, što su slobodnjaci višestruko tijekom predizborne kampanje i isticali.

Očekuje se da će ovakva vlada zauzeti mnogo oštrije smjernice unutar europske rasprave o raspodjeli izbjeglica te se prikloniti zemljama Višegradske skupine koje zastupaju politiku jačanja nacionalnih interesa unutar Europske unije. Predsjednik FPÖ-a Heinz-Christian Strache, koji bi u novoj vladi mogao obnašati dužnost ministra vanjskih poslova, više puta je izjavio kako će se zalagati da se Austrija priključi Višegradskoj skupini.

Njemačka Kršćansko-socijalna unija (CSU), koja zastupa demokršćansku opciju u Bavarskoj, koja graniči s Austrijom, izrazila je zadovoljstvo pobjedom Sebastiana Kurza.

"Kurz će kao novi kancelar biti prisan partner Bavarske i to prije svega pri velikoj zadaći ograničavanja useljavanja u Europu", rekao je glavni tajnik CSU-a Andreas Scheuer za agenciju dpa.

Glasnogovornik Angele Merkel priopćio je kako je njemačka kancelarka čestitala Kurzu na pobjedi.

Sljedeći parlamentarni izbori u Austriji trebali su biti održani tek sljedeće godine, ali su prijevremeni izbori raspisani nakon što je Sebastian Kurz u svibnju raspustio dosadašnju socijaldemokratsko-narodnjačku koaliciju.

Nacionalno vijeće se u Austriji bira na razdoblje od pet godina.

Dnevnik.ba