''Upitna opravdanost potrošnje 32.224 KM na reprezentaciju Ministarstva za boračka pitanja FBiH, neopravdana isplata skoro 32.000 KM povjerenstvima i ministrovo naknadno pravdanje oko 3.100 KM restoranskih usluga, samo su neke od zamjerki federalnih revizora na rad ovog ministarstva u 2016. godini'', objavio je Dnevni avaz.

Federalni ured za reviziju navodi i kako se službena vozila koriste bez valjane kontrole, pa u evidencijama ima i slučajeva da su neki vozači u isto vrijeme koristili dva službena vozila.

Dosta zamjerki bilo je i kod izdataka za reviziju boračkih naknada, koji su iznosili skoro 2,3 milijuna KM samo prošle godine. Tako je broj timova za kontrolu povećan sa sedam na deset, a nije povećan obujam posla. Revizorski timovi nagrađeni su sa 16.400 KM imali su putne troškove i troškove noćenja od 233.600 KM, a ugovori o djelu s članovima timova zaključivani su retroaktivno, što nije u skladu sa zakonom.

''Nema adekvatne kontrole kod obračuna i isplate dnevnica za službeni put i noćenja. Vrijeme polaska i dolaska sa službenog puta razlikuje se kod vozača i članova tima. Za određene relacije iskazivano je više od duplo prijeđenih kilometara od stvarnih relacija. Fakturom nije potvrđeno da je usluga smještaja i izvršila'', ističu revizori.

Također, bilo je nepravilnosti i kod dodjele višemilijunskih transfera, jer za neke nisu postojali kriteriji, a za neke su bili nemjerljivi. Između ostalog, za udruženja je dano 460.000 KM. HVIDR-i i Savezu RVI FBiH dodijeljeno je 100.000 KM za sufinanciranje Sportskih igara.

''Od 80.000 KM. odobrenih iz interventne rezerve, dio je dodijeljen udruženjima koja ne okupljaju boračku populaciju'', navodi se u izvještaju.

Ukazano je i na to da je za zakup poslovnih prostorija lani plaćeno 10.200 KM bez zaključenog ugovora za tu godinu.