Ministru financija u Vladi BPK Goražde na teret se stavlja da je dao lažne podatke o fakultetskoj diplomi, navodeći kako je diplomirao na Ekonomskom fakultetu Sarajevo, dok se u osobnom dosjeu nalazi diploma privatnog fakulteta sa sjedištem u Brčkom.

"Nudžeim Džihanić je priznao krivicu, postigao je nagodbu sa postupajućem tužitelju i izrečena mu je uvjetna osuda", potvrđeno je za Žurnal iz Kantonalnog tužilaštva Goražde.

To znači, kako prenosi Žurnal.info, ako se Nudžeim Džihanić usudi da još jednom falsificira diplomu, ići će u zatvor. A do tada može biti kantonalni ministar financija.

Kada su novinari portala Žurnal.info krajem rujna, istražujući porijeklo ministrove diplome kontaktirali Nudžeima Džihanića, on je kratko kazao da je sve čisto, te da je u 'JP Bosansko-podrinjskim šumama radio kao apsolvent, a da je kasnije diplomirao'. Još je dodao da 'ne zna u čemu je niti što je problem'. A njegov problem bila je lažna diploma Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Prema dokumentima koje je portal objavio, 2008.godine tada dvadesetosmogodišnji Nudžeim Džihanić zasnovao je radni odnos u JP "Bosansko-podrinjske šume" d.o.o. Goražde. Tom prilikom priložio je diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu koja na sebi nosi broj: 02-55830. Zahvaljujući toj diplomi postao je šef Sektora za ekonomsko financijske poslove u ovom javnom poduzeću, gdje ostaje sve do siječnja 2015. godine,  kada ga, na prijedlog SDA, Skupština BPK imenuje za ministra financija BPK.

Prilikom imenovanja, Džihanić u svom CV-u  navodi da je diplomirani ekonomist sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. No, tada goraždanskoj policiji stiže anonimna prijava u kojoj je navedeno da novi ministar financija posjeduje lažnu diplomu. Pritisnut dokazima, ministar je promijenio svoju biografiju, pa u novoj biografiji navodi da je u 'Šumama' radio kao apsolvent i srednjoškolac, a da je tek kasnije diplomirao ekonomiju na Internacionalnom univerzitetu u Brčkom.

Usput mu se desila i strašna nezgoda, jer je  na dan imenovanja za ministra "izgubio radnu knjižicu" koju je ostavio na krovu automobila u pokretu. Upravo u toj radnoj knjižici bilo je navedeno da je diplomirao na sarajevskoj Ekonomiji. Što je, naravno, istragom i utvrđeno.

Tužiteljstvo BPK krajem prošle godine podiže optužnicu protiv Džihanića zbog kaznenog djela krivotvorenje isprava. Nedavno je stigla i presuda. Ministar Džihanić je kriv, zbog falsificiranja diplome. No, to nije problem. SDA je odlučila – o kantonalnim financijama i ubuduće će se brinuti lažni ekonomista.