Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine ove godine proračun je uvećan za četiri milijuna KM, a ministar Josip Grubeša rekao je za sarajevsko Oslobođenje kako je razlog značajnog uvećanja sredstava činjenica da je tijekom godine planirano stavljanje u funkciju Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera, odnosno državnog zatvora "zbog čega je bilo nužno osigurati financijska sredstva za ovu visokosigurnosnu ustanovu".

Projekt državnog zatvora predstavljen je prošle godine u Vojkovićima. Riječ je o prvoj zatvorskoj ustanova u BiH koja će ispunjavati europske standarde za smještaj osuđenih. U funkcionalnom i organizacijskom smislu, državni zatvor je koncipiran kao složena cjelina koja će udovoljiti najvećem stupnju sigurnosti i najvišim europskim standardima za ovu vrstu objekata. Kompleks zatvora zauzimat će površinu od 24.000 kvadratnih metara. U zatvoru kapaciteta 348 mjesta, bit će smješteni osuđenici i pritvorenici Suda BiH.

Radovi protječu prema planiranoj dinamici koju eventualno mogu usporiti najavljeni loši vremenski uvjeti. Trenutačno se radovi izvode na svih deset objekata kompleksa Državnog zatvora – kaže ministar Grubeša te dodaje:

Izgradnja bi trebala biti završena krajem godine, a potom će uslijediti otvaranje. Uz nastavak svih vrsta radova, prema planiranoj dinamici, potrebno je riješiti još niz administrativnih i proceduralnih pitanja kao što su formiranje, odnosno registracija budućeg Zavoda, izbor nove uprave, donošenje pravilnika, sistematizacija radnih mjesta, trening i zapošljavanje budućeg osoblja državnog zatvora, nabava opreme i materijala  - zaključio ministar Grubeša.

Inače, izgradnja državnog zatvora se financira iz domaćih, donatorskih i kreditnih sredstava.

Upitan da kao državni ministar pravde prokomentira nedavno zajedničko priopćenje Tužiteljstva i Suda BiH, u kojemu se najoštrije osuđuje pokušaj grubog političkog pritiska na rad ovih pravosudnih institucija, a koje je uslijedilo nakon uhićenja tajnika Ministarstva sigurnosti BiH Bakira Dautbašića, Grubeša je rekao kako je ministarstvo pravde BiH uvijek maksimalno uvažavalo neovisnost bh pravosuđa.