Minimalne plaće u zemljama regije Balkana nalaze se među najnižim u Europi, pokazalo je istraživanje Anadolu Agency (AA).

Među balkanskim zemljama, najnižu minimalnu plaću primaju građani Kosova, Makedonije i Albanije, a najvišu uvjerljivo građani Hrvatske. Najveća minimalna mjesečna plaća u Europskoj uniji je u Luksemburgu i iznosi 1.923 eura, što je skoro 15 puta više od najnižeg minimalca na Balkanu, koji iznosi oko 130 eura na Kosovu.

Prema posljednjima dostupnima podacima, minimalna plaća na Kosovu se kreće od 130 do 170 eura. U Makedoniji minimalna mjesečna zarada iznosi 131 euro, u Albaniji 149 eura, dok u Srbiji minimalac iznosi 174 eura. Od ostalih zemalja regije, minimalna plaća u Crnoj Gori iznosi 193 eura mjesečno, dok je u BiH 191 euro.

Inače, minimalna plaća iznosi minimalni ugovorni iznos novca koji poslodavac treba da plati za zakonom određeno radno vrijeme koje u BiH ne može biti duže od 52 sata tjedna. Ispod tog minimalnog iznosa nije moguće zakonski isplatiti plaću, a da poslodavac ne snosi posljedice od inspekcije i državnih organa.

Stručnjak iz oblasti razvojne ekonomije Zlatko Hurtić u razgovoru za AA je istaknuo da je minimalna plaća u Bosni i Hercegovini, ali i u većini zemalja regije, među najnižima u Europi.

"Što se tiče naše minimalne plate, ona je na europskom dnu. Međutim, nije najniža, jer u regiji imamo nižu minimalnu plaću u Makedoniji, na Kosovu, dok čak nižu minimlanu plaću od nas imaju i neke zemlje Europske unije, kao što je Bugarska. Minimalna plaća u BiH je prilično niska, ali postoje i niže", kazao je Hurtić.

Prema njegovom mišljenju, sadašnja minimalna plaća u BiH je na realnom i optimalnom nivou.

"Mislim da je optimalna za sadašnje stanje ekonomije. Ona je vrlo važan element u pregovorima između vlade, sindikata i poslodavaca. Postojeći nivo od oko 375 KM je optimalan da omogući optimalna zapošljavanja i zadržavanje postojećih radnih mjesta. Svako dalje pomjeranje prema gore moglo bi voditi prema poremećaju i većem gubitku radnih mjesta, s obzirom na to da se na plaću plaćaju doprinosi i razni porezi, koji su jako visoki. Samim povećanjem minimalne plaće mi bismo imali povećanje otperećenja privredi. A mislim da to nije politika koju trebamo slijediti upravo zbog toga što je visoko opterećenje privrede jedan od najvažnijih uzroka visoke nezaposlenosti", istaknuo je ovaj ekonomski stručnjak.

U BiH je, prema neslužbenim podacima, oko 30 posto radnika u proizvodnji na minimalnoj plaći.

"Prema nekoj neslužbenoj statistici ili nekim razgovorima, mislim da je svaki treći radnik u gospodarstvu na minimalcu. Međutim, svi radnici u državnoj službi nisu na minimalcu nego primaju redovnu plaću. Razlog zašto je veliki broj radnika u privredi na minimalcu su visoka poreznaa opterećenja", objasnio je Hurtić.

Na kraju napominje kako može doći do povećanja minimalne plaće kada se postigne dogovor između vlade, poslodavca i sindikata.

"U situaciji kada imate sporazume između države, poslodavca i sindikata, može doći do pomjeranja gore. Do toga obično dolazi kada je stanje zaposlenosti mnogo bolje nego kod nas, kada se stvore određeni uvjeti u smislu manjeg poreznog opterećenja poslodavcima. Tada može doći do konsenzusa da se poveća minimalni iznos dohotka", objasnio je Hurtić.

S druge strane, najvišu minimalnu plaću u regiji Balkana primaju radnici u Hrvatskoj gdje je minimalac, kako navodi Statistički ured Europske unije (Eurostat), 396 eura.

Prema posljednjim podacima Eurostata, minimalne mjesečne plaće u Europskoj uniji (EU) kreću se od 184 eura u Bugarskoj do visokih 1.923 eura u Luksemburugu. Minimalna plaća zakonski je regulirana u 22 od 28 zemalja Europske unije. U zemljama u kojima minimalna plaća nije zakonski propisana, napravljen je izračun prema broju radnih sati mjesečno.

Najniže minimalce u EU primaju Bugarska (184 eura), Rumunjska (218 eura), Litvanija (300 eura), Češka (332 eura), Mađarska (333 eura), Latvija (360 eura), Slovačka (380 eura), Estonija (390 eura), Hrvatska (396 eura) i Poljska čiji građani primaju minimalnu plaću od 410 eura.

Slijede Portugal (589 eura), Grčka (684 eura), Malta (720 eura), Španjolska (757 eura) i Slovenija (791 euro). U sedam zemalja EU-a minimalna plaća je iznad 1.000 eura. Tako građani Velike Britanije primaju minimalac od 1.379 eura, a slijede Francuska sa 1.458 eura, Irska 1.462 eura, Njemačka 1.473 eura, Belgija i Nizozemska sa po 1.502 eura i Luksemburg sa 1.923 eura.

Radi poređenja, minimalna plaća u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u siječnju  2015. godine je iznosila 1.035 eura. U Turskoj minimalna plaća za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 1.202 lire, odnosno 434 eura, a za ostatak godine 1.274 lire, ili 460 eura.