Stranka SDA na vlasti u BiH osporila je u petak pravo hrvatskim dužnosnicima da raspravljaju o stanju u toj zemlji a izrijekom su osudili inicijativu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da to bude tema sjednice Vijeća nacionalne sigurnosti Hrvatske.

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da zahtjev predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da Vijeće nacionalne sigurnosti raspravlja o provedbi Dejtonskog sporazuma predstavlja novi populistički i protupravni zahtjev Milanovića.

"Iako je očigledno da Milanovićev zahtjev ima pozadinu u njegovom sukobu sa Vladom Hrvatske, ipak ga pozivamo da ne “oštri zube” na Bosni i Hercegovini jer to nikad nije donijelo dobro ni BiH ni Hrvatskoj. Podsjećamo Milanovića da zadnji put kad su vijeća za nacionalnu sigurnost susjednih država raspravljala o BiH,  transkripti sa tih sastanaka su bili dokazni materijali na osnovu kojih je utvrđena agresija susjednih država na Bosnu i Hercegovinu", priopćeno je iz SDA, prenosi Fena.

Jedina vijeća koja su zadužena da nadziru provedbu Daytona jesu Vijeće za implementaciju mira i Vijeće sigurnosti, koje je nedavno raspravljalo o stanju u BiH, naveli su iz SDA te pozivali Milanovića da se upozna sa zaključcima iznesenim tijekom diskusije.

"Naročito ga pozivamo da dobro razmotri i zaključke o osudi slavljenja ratnih zločinaca, kao praksi koja je najveća prijetnja miru. Političke opcije koje u posljednje vrijeme jednostrano podržava Milanović prije nekoliko dana su odale poštovanje osuđenom ratnom zločincu i silovatelju Marku Radiću, uvrijedivši žrtve njegovih zločina na najgori mogući način. To sigurno nije u korist i na ponos predsjednika nijedne civilizirane zemlje, pa ni Hrvatske", navodi se u priopćenju SDA.