Predsjednik Zoran Milanović u utorak je telefonski razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, koji je inicirao taj razgovor nakon primitka Milanovićeva pisma upućenom svim članicama Saveza vezano za položaj Hrvata u BiH, priopćeno je s Pantovčaka.

Predsjednik Milanović razilazi se s hrvatskom vladom u pogledu kandidature Finske i Švedske za članstvo u NATO-u i želi da Hrvatska podršku tim zemljama uvjetuje rješenjem izbornog zakona u BiH.

"Nastavno na spomenuto pismo, predsjednik Milanović je i danas u razgovoru detaljno informirao glavnog tajnika NATO-a o ozbiljnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, odnosno o teškoj situaciji u kojoj se nalaze Hrvati u BiH, koji su u velikom broju ujedno i državljani Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju.

Rekao je da su Hrvati u Federaciji BiH "već niz godina izloženi izbornim manipulacijama te opet prisiljeni sudjelovati na izborima prema neustavnim odredbama Izbornog zakona BiH" te da unatoč "višekratnim pokušajima promjene izbornog zakona" opet neće imati mogućnost birati svoje legitimne predstavnike u tijela vlasti BiH".

To je "direktno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma", "Takva situacija diskriminira Hrvate u BiH kao konstitutivni narod, protivna je vladavini prava, ali i prijetnja stabilnosti u BiH", upozorio je predsjednik Milanović Stoltenberga, navodi se u u priopćenju.

Rekao mu je nadalje da neravnopravni status Hrvata u BiH negativno utječe ne samo na stabilnost BiH, nego ujedno dovodi u pitanje nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske kojoj je stabilna BiH od strateškog interesa.

U razgovoru o zahtjevu Švedske i Finske za članstvom u NATO-u, Milanović je pokazao razumijevanje za kontekst u kojemu se unutar Saveza razgovara o tim zahtjevima, ali ponovio kako i Republika Hrvatska očekuje razumijevanje saveznika za nastojanje da zaštiti prava Hrvata u BiH i time zaštiti svoje državne interese", stoji u priopćenju.

"Zato Republike Hrvatska od svojih saveznika, članica NATO-a, očekuje više razumijevanja za pravedne i legitimne zahtjeve u pogledu osiguranja ravnopravnog položaja Hrvata u BiH", naglasio je Milanović, prema priopćenju.

Također je rekao da to "može pozitivno utjecati i na regionalnu sigurnost, a u čije osiguranje je aktivno uključen i Savez".

Razmijenili su i stavove o pripremama za idući summit NATO-a koji će se krajem lipnja održati u Madridu, dodaje se.