Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je konferenciju za medije o besposadnoj letjelici koja je pala u Zagrebu nakon što se ranije danas sastao s vrhom Hrvatske vojske i sigurnosno-obavještajnih agencija. Rekao je da se ovako nešto vjerojatno neće ponoviti, ali je naglasio nužnost izgradnje sustava protuzračne obrane. Novinarima je rekao da ne može reći je li letjelica imala bombu.

Milanović je rekao da je istraga u tijeku što se tiče same naravi letjelice te da o detaljima ne bi govorio. Pozvao je i "druge koji se obraćaju medijima ispred grabe svakih 15 minuta da to ne rade" te da ne idu tamo bez potrebe.

-Opasnosti u ovom trenutku od tog konkretnog objekta za hrvatsku javnost nema, rekao je Milanović.

Rekao je da se treba početi graditi sustav protuzračne obrane RH, na čiju je manjkavost, kako je rekao, upozoravao prije dva-tri mjeseca.

-Sad je pravi trenutak, i to brzo - ne hitno, jer vjerojatno se ovako nešto više neće dogoditi, ali smo vidjeli sve nedostatke koji postoje i činjenicu da se možemo osloniti na NATO, ali da te vrste odluka donosimo mi, rekao je Milanović.

Rekao je da moli Vladu da nađu sredstva da Hrvatska ima sustave protuzračne obrane. “Trenutno ih, naime, nema! To nije tajna. Ja sam izrazio nezadovoljstvo prije tri mjeseca. Kažem, nabavite prvo najjeftinije i najjednostavnije sustave koje se može nabaviti, a onda složenije”, rekao je Milanović.

O sustavu Patriot nema govora, rekao je predsjednik, to je preskupo.

“Tko će raditi na sustavu Patriota, kondukteri ZET-a, vi, ja? To je neozbiljno. Idu po Patriote, ma nemoj. Što će nam Patrioti? Je l’ nas Hezbollah napada svaki dan?”, upitao je.