Ako Srbija želi u Europsku uniju, mora uvesti sankcije Rusi", rekao je predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak i pritom izrekao svoje ocjene o jučerašnjem sastanku hrvatskog premijera s premijerkom Srbije.

Gdje su?

"Srbija ako želi u Europsku uniju, mora prekinuti ovu vrstu odnosa s Rusijom, mora. Mora uvesti sankcije", rekao je hrvatski predsjednik novinarima nakon obilježavanja Međunarodnog praznika rada u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Poručio je Beogradu da rat u Ukrajini traje više od godinu dana, a da se oni još nisu izjasnili "gdje su".

Predsjednik Milanović je dodao da se njega smatra rusofilom, ali premijer (Andrej Plenković) "najnormalnije se nalazi i kuje nekakve velike, ali dosta nejasne planove s ljudima koji su ruska platforma u Europi", rekao je.

Tim riječima komentirao sastanak premijera Andreja Plenkovića sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić u Banskim dvorima u nedjelju.

Prevara

"Brnabić je glasnogovornica, ona je kurir gospodina Vučića. Naravno, ja to ne podcjenjujem, ali treba znati tko igra kakvu ulogu", dodao je Milanović i pozvao Srbiju da prestane "lupetati o etničkom čišćenju u Hrvatskoj".

Srbijanska premijerka rekla je u listopadu prošle godine da se Hrvatska pokazala kao neprijateljska zemlja Srbiji, a u svibnju da je Hrvatska etnički očišćena.

Brnabić je u nedjelju sudjelovala na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća (SNV) u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

SNV "ne predstavlja Srbe u Hrvatskoj", to je "prevara" i "nije reprezentativna ustanova", rekao je Milanović.

"Žigmanova je Vučić uzeo kao neku gestu, ali u stvari mu ne treba jer ima većinu bez 20 Žigmanova. Plenković je Pupovčev talac i obrnuto. To u politici nije dobar odnos", dodao je Milanović.