Nakon što je Tomislav Karamarko jučer napustio sastanak sa SDP-om i MOST-om, postalo je jasno da je HDZ u potpunosti ispao iz igre za sudjelovanje u novoj Vladi. SDP i MOST nastavljaju pregovore, a politički analitičari za Index ocjenjuju može li vlada SDP-MOST opstati i što odustajanje od pregovora sada znači za HDZ i Tomislava Karamarka.

Za Milanovića vrijedi - sve za vlast

Žarko Puhovski za Index je kazao kako mu se čini da su Karamarko i Milanović izabrani kako bi se sukobljavali, a ne surađivali te da je Karamarko postupio puno korektnije po pitanju njegovog političkog legitimiteta. "Milanović je još jednom pokazao da za njega vrijedi - sve za vlast", kazao je Puhovski.

Milanovića, koji je odbio biti premijer u novoj Vladi, ne može zamisliti na ministarskoj poziciji. "Bilo bi loše da Milanović bude predsjednik Sabora, jer on voli pametovati, vjerojatno bi svakog trećeg zastupnika koji bi govorio upozorio na citate ili na kršenje pravilnika. To nije zadaća predsjednika Sabora i stoga bi bilo mnogo bolje da tu funkciju izvršava netko poput Josipa Leke", kaže Puhovski te dodaje da mu se jako zabrinjavajućom čini mogućnost da Božo Petrov bude izabran za Premijera.

Dodaje da smatra da će Milanović djelovati kao šef većine u Saboru i iznutra "soliti pamet".

Vlada bez budućnosti?

Napominje i kako smatra da vlada SDP-a i MOST-a, ukoliko do nje dođe, neće biti dugog vijeka iz više razloga. "Prvi problem mogao bi biti kod donošenja proračuna. MOST cijelo vrijeme govori da su neideologizirani, ali cijelo vrijeme govore samo o poduzetnicima, a ne o radnicima i zaposlenicima. Ako ne bude stvar budžeta, za godinu dana na naplatu stižu kamate od oko 20 milijardi kuna", kaže Puhovski za Index te dodaje da svakako treba biti oprezan kada se govori o dugovjećnosti takve Vlade, koja bi mogla pasti već pri pokušaju formiranja Sabora.

"Ako dođe do izbora, HDZ je jači bez Karamarka, a SDP je jači s Milanovićem", zaključuje Puhovski za Index.

Ili Vlada koja će izdržati?

"U Hrvatskoj sve vlade traju, pa bi tako mogla i ona između SDP-a i MOST-. To ne znači da će ona biti efikasna", komentira za Index analitičar Davor Gjenero. Dodaje da mu je jako teško razumjeti jučerašnji potez Karamarka, budući da u dokumentu koji je MOST poslao dvijema stranama ne vidi ništa sporno.

"MOST će se u vladi s SDP-om naći u nezavidnoj situaciji. To što se u toj vladi nalaze dvije strane faktički ne znači da će one biti ravnopravne. MOST će izgubiti pivotalnu ulogu koju je dosad imao", kaže nam Gjenero.

Slaže se da bi Milanović mogao preuzeti funkciju predsjednika Sabora i na taj način kontrolirati parlamentarnu većinu, ali i Božu Petrova. "U većini demokratskih zemlja pozicija predsjednika Sabora je irelevantna, ali Milanović je često naglašavao da je to vrlo važna funkcija", kazao je Gjenero.

Božo Petrov premijer?

Kaže kako bi za Milanovića najbolja opcija bila da Petrov bude premijer, jer će tako na njega prebaciti cijenu svih neuspjeha buduće vlade. "Bojim se da u ovim okolnostima nitko od ozbiljnih nezavisnih aktera ne bi prihvatio tu poziciju. Bilo je tu ozbiljnih imena poput Švaljek i Lovrinčevića, ali teško da će se netko od njih u ovoj kombinaciji izlagati obnašanju vlasti uz Milanovića", zaključuje u razgovoru za Index Gjenero.

"Ovo više nitko ne razumije"

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Goran Čular kratko nam je kazao, komentirajući jučerašnji sastanak - "Tko to više razumije, možemo zaključivati na temelju polovičnih informacija, jer nitko više ne zna što se zapravo događja". (index.hr)