Zlatan Mijo Jelić u emisiji “Moja Hrvatska”, prikazanoj u utorak 7. studenoga 2017. godine na Laudato TV, govorio je o tribinama koje se održavaju diljem Hrvatske, a u vezi odnosa i optužnica prema HVO-u, nazivajući ih kolektivnim optužnicama kojima se sudi hrvatskom narodu i političkom vodstvu te da teza o Hrvatskoj kao agresoru na BiH nema dokaza i da se radi o apsolutnoj laži. No, on je kritizirao i poteze hrvatskih političara u BiH, piše Republikainfo.com.

Na pitanje urednice i voditeljice Nade Prkačin koliko se vodi briga o ovim pitanjima od strane hrvatskih političara u BiH i jesu li oni negdje pogriješili, Jelić je kazao:

“Nakon smrti predsjednika Tuđmana, skoro 20 godina se ovi problemi uopće nisu tretirali kako bi trebali. Što se tiče sadašnjih političkih predstavnika hrvatskoga naroda u BiH, sve optužnice i procese koji su pokrenuti protiv hrvatskih branitelja jako slabo prate.

Nema sustavnoga i organiziranoga otpora prema ovim montiranim političkim optužnicama. Mislim da aktualnim hrvatskim političkim predstavnicima ove optužnice nisu u prvom planu i ne posvećuju im dovoljno brige i ne ponašaju se odgovorno prema ovim problemima. Mi branitelji smo čak i šokirani kada su naši legalni i legitimni predstavnici 19. srpnja ove godine u Domu naroda dali pozitivno mišljenje na Izvješće o radu Tužiteljstva u 2016. godini.

Istom Tužiteljstvu koje je podiglo na desetke optužnica protiv hrvatskih branitelja, u kojima se hrvatski narod i Herceg-Bosna proglašavaju zločinačkom organizacijom, a Republika Hrvatska agresorom na BiH. To je bilo i vrijeme kada su podignute optužnice protiv hrvatskih branitelja u Bosanskoj posavini, jedinoj općini u Bosanskoj posavini koja se obranila od velikosrpskoga agresora“, rekao je hrvatski general Mijo Jelić.

Video njegova gostovanja u navedenoj emisiji pogledajte u prilogu: