Mamoudou Gassama, mladi Malijac koji je spasio dijete u subotu u Parizu, postat će naturalizirani Francuz i raditi kao vatrogasac, kazao je francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji ga je u ponedjeljak ujutro primio u Elizejskoj palači.

“Svi će dokumenti biti regulirani”, istaknuo je šef države u razgovoru, objavljenom na njegovoj Facebook stranici, s Malijcem bez dokumenata koji je spasio četverogodišnje dijete od pada s četvrtog kata jedne pariške zgrade. Macron mu je također ponudio da poduzme korake oko naturalizacije, što je Gassama prihvatio.

Ranije je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo pohvalila junački čin mladog imigranta, koji se popeo uz fasadu četverokatne zgrade u sjevernom dijelu Pariza kako bi spasio dijete iz opasnosti, najavljujući potporu njegovim nastojanjima da se nastani u Francuskoj, piše Hina.

Na amaterskoj snimci vidi se Mamoudou Gassama kako se brzo penje uz fasadu četverokatne zgrade da bi stigao do djeteta koje je visjelo s balkona i odveo ga na sigurno, praćen navijanjem okupljenih promatrača. Snimka se uskoro proširila po društvenim mrežama, uz komentare gledatelja koji su mladića iz Malija proglasili pravim Spidermanom. List Le Parisien piše da je Gassama prolazeći pored zgrade primijetio okupljene ljude i odmah odlučio priskočiti u pomoć. “Učinio sam to zato što je riječ o djetetu”, citira list njegove riječi. “Popeo sam se… Hvala bogu što sam ga spasio”, citira list njegove riječi.

“Čestitam Gassami na junačkom činu kojim je spašen dječji život”, napisala je pariška gradonačelnica na Twitteru, dodajući da je s mladim Malijcem razgovarala telefonom kako bi mu zahvalila. Prema njezinim riječima, Gassama joj je kazao da je prije nekoliko mjeseci došao iz Malija i da želi ostati u Francuskoj. “Odgovorila sam da je njegova junačka gesta primjer svim građanima i da će Grad Pariz, naravno, podržati njegova nastojanja da se nastani u Francuskoj”, kazala je Hidalgo.

Nakon toga, Gassami je stigao poziv za susret s francuskim predsjednikom u Elizejskoj palači.