Na mostu ispred Međunarodnog graničnog prijelaza (MGP) Velika Kladuša/Maljevac dogodio se incident u kojem se jedan migrant pokušao ozlijediti hladnim oružjem.

''Policijski službenici Granične policije BiH spriječili su migranta u pokušaju samoozljeđivanja hladnim oružjem'', priopćeno je iz bh. granične policije.

Inače, nije bilo potrebe za medicinskim intervencijama i na mostu ispred MGP Velika Kladuša/Maljevac nema ozlijeđenih migranata niti službenika policijskih organa, navodi isti izvor.

Podsjetimo, grupa od oko 250 migranata koji su prenoćili u blizini granične linije BiH i Hrvatske uspjela se u srijedu oko 10 sati pomjeriti bliže Međunarodnom graničnom prijelazu Velika Kladuša/Maljevac.

Tijekom njihovog prodora prema prijelazu, policijski službenici Granične policije BiH nisu upotrebljavali silu, a zajedno s kolegama iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske spriječili su dolazak migranata na prijelaz koji je na području Republike Hrvatske.

Granična policija BiH povećala je broj službenika koji su s migrantima ispred prijelaza.

Dio migranata sjeo je na most zbog čega je do daljnjeg onemogućen promet preko MGP Velika Kladuša/Maljevac, priopćili su iz Granične policije BiH.

Hrvatska policija postavila je na granicu Maljevac i fizičku prepreku, protunavalnu ogradu, odnosno tzv. gelendere, doznaju mediji u hrvatskom MUP-u.

Marina Mandić, voditeljica MUP-ove službe za odnose s javnošću, kazala je da 'u obrani hrvatske granice sudjeluju svi potrebni rodovi policije'.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH navode da je dogovoreno da se migranti autobusima vrate za Sarajevo i smjeste u centar Ušivak koji je danas počeo sa radom.

Također, Dragan Mektić je u Sarajevu održao sastanak sa Anne-Christine Eriksson, rezidentnom predstavnicom UNHCR-a za BiH na kojem je razgovarano o pružanju zdravstvene zaštite u prihvatnim centrima za migrante, posebno u Ušivku i na području USŽ-a.

Mektić je inzistirao da se što prije osigura pružanje zdravstvene zaštite u prihvatnom centru u Bihaću, čije otvaranje se očekuje do kraja tjedna.

“Potrebno je da što više usluga, od registracije do zdravstvene zaštite bude objedinjeno na jednom mjestu, odnosno u prihvatnom centru kako bi se smanjila potreba migranata da te usluge dobivaju izvan centra. Moramo pružiti adekvatnu zaštitu migrantima, ali također i omogućiti lokalnoj zajednici da normalno funkcionira i da se građani osjećaju sigurno”, naglasio je Mektić.