Teroristi Islamske države planiraju masovni napad u Velikoj Britaniji, upozorio je direktor agencije MI5 Andrew Parker.

Vođa sigurnosne i obavještajne agencije rekao je kako su prijetnje britanskih ekstremista koji su otišli u borbu za ISIS konstantne.

Javno je po prvi put priznao da je MI5 morao izvršiti hakerske napade protiv terorističkih mreža, kako bi se probili u njihovu komunikaciju, piše Telegraph.
Također tvrdi da je trenutna razina prijetnji i opasnosti najveća u posljednjih 32 godine koliko radi svoj posao. U poslejdnjih godinu dana agencija je osujetila šest planova teroristički akcija, a dodano njih sedam izvan Velike Britanije.

Parker tvrdi kako je četiri petine resursa različitih agenija usmjereno na stopiranje terorističkih planova i napada, od kojih su većina povezani sa Islamskom državom.

“Više od 750 ekstremista iz ove je zemlje otputovalo u Siriji, a prijetnje se ne smanjuju. Viđamo planove protiv Ujedinjenoj Kraljevstva koje diktiraju teroristi u Siriji. Oni se lako dogovoraju zahvaljujućim dobrim konekcijama i sofisticiranom metodom komunikacije preko društvenih mreža. Britanci se pokušava što masovnije radikalizirati kako bi izvodili tehnički slabije razvijene, no smrtonosne terorističke napade.

Iako je uspon ISIS-a dominirao svjetskim medijima, Parker tvrdi kako i dalje postoji ozbiljna prijetnja terorista Al Qaede koji također planiraju masovne napade u Velikoj Britaniji, prenosi Index./HMS/