Meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić donosi dugoročnu prognozu za zimu. Prema svim pokazateljima i prognostičkim materijalima, pred nama je još jedna blaga zima.

Ništa od snijega za Božić

Prosinac za sada prolazi toplo i tako ostaje do kraja mjeseca. San o bijelom Božiću se otopio prije nekoliko dana. Za nizinske kopnene krajeve, to je 16. godina zaredom bez snježnog pokrivača na Božić.

Što se tiče dočeka Nove Godine – bit će hladnije nego za Božić, moguće i za pet do osam stupnjeva, no to će još uvijek biti temperature koje su više nego prosječne za ovo doga godine.

Siječanj i veljača topliji od prosjeka

Siječanj, koji je u više od 60 posto godina najhladniji mjesec, ove će zime biti znatno topliji od prosjeka, a i kišovitiji. Ipak, zbog čestih prolazaka ciklona, vjerojatno će na kopnu biti manje dugotrajnih magli koje se inače javljaju desetak dana mjesečno. Nadalje, signal topline upućuje na veću vjerojatnost za jugo na obali, a manju za buru.

I veljača će biti toplija od prosjeka, ali ne toliko kao siječanj. Ponovno je izgledna poznata prevrtljivost odnosno izmjena toplih i hladnih razdoblja. U veljači je ove zime i najveća mogućnost za buru, snijeg i hladne epizode kojih će vjerojatno biti samo jedna do dvije ozbiljnije.

Klimatološki gledano, prvi hladni prodor je obično između 5. i 10., a drugi između 10. i 15. veljače. U svakom slučaju, imat ćemo blagu zimu, vjerojatno i topliju nego lani.