Metin centar okupit će interne stručnjake za prepoznavanje potencijalnih prijetnji i postavljanje specifičnih mjera ublažavanja u aplikacijama i tehnologijama u stvarnom vremenu

Meta Platforms, u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, uspostavit će operacijski centar za Europsku uniju, čija će zadaća biti borba protiv dezinformacija tijekom izbora za Europski parlament u lipnju.

Prema novom Zakonu o digitalnim uslugama, internetske platforme s više od 45 milijuna prosječnih mjesečnih korisnika, uključujući Facebook i TikTok, obvezne su poduzeti mjere protiv dezinformacija i izborne manipulacije.

Metin centar okupit će interne stručnjake za prepoznavanje potencijalnih prijetnji i postavljanje specifičnih mjera ublažavanja u aplikacijama i tehnologijama u stvarnom vremenu, naveo je na službenom blogu Marco Pancini, voditelj europskih poslova u toj tvrtci.

Osim uklanjanja nezakonitog sadržaja, Meta će također proširiti svoju sadašnju mrežu 26 neovisnih organizacija za provjeru činjenica koje pokrivaju 22 jezika s tri nova partnera u Bugarskoj, Francuskoj i Slovačkoj.

Partnerima za provjeru činjenica trebalo bi biti olakšano pronalaženje i ocjenjivanje sadržaja vezanog uz izbore korištenjem detekcije ključnih riječi za grupiranje povezanog sadržaja na jednom mjestu.

Upozorenja o umjetnoj inteligenciji

Meta će također uvesti značajke koje korisnici mogu otkriti kada dijele sadržaj generiran umjetnom inteligencijom, u slučaju da nije klasificiran kao dezinformacija.

Oglašivači koji prikazuju oglase vezane uz društvena pitanja, izbore ili politiku s Metom također moraju otkriti koriste li fotorealističnu sliku ili video, ili zvuk realističnog zvuka, koji je stvoren ili promijenjen digitalno, uključujući umjetnu inteligenciju, u određenim slučajevima.

Između srpnja i prosinca 2023. Meta je uklonila 430.000 oglasa diljem Unije jer nisu sadržavali izjavu o odricanju od odgovornosti.

TikTok je ranije ovog mjeseca priopćio kako će uspostaviti izborne centre u aplikaciji za svaku od 27 država Unije, ne bi li smanjio širenje dezinformacija ususret izborima. Alat će biti dostupan od ožujka, piše Euronews. Slične su sustave postavili za nacionalne izbore u Grčkoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Slovačkoj i Španjolskoj, počevši od 2021. godine.

Europska komisija je 19. veljače otvorila istragu o TikToku kako bi provjerila jesu li njegovi alati za provjeru dobi za sprječavanje pristupa maloljetnika neprikladnom sadržaju razumni, proporcionalni i učinkoviti. Također će provjeriti je li repozitorij oglasa pretraživ i pouzdan u skladu sa zakonskim odredbama.