Teletina, janjetina, riba ili hobotnica ispod peke mnogima su pojam svečanog jela i kad je riječ o posebnim prigodama ne zanimaju ih nikakva pečenja, točevi  i tome slično. Sasvim razumljivo. O ukusima se ne raspravlja, a o ukusima specijaliteta ispod peke pogotovo.

E sad, lako je onima koji imaju gdje napraviti peku, no što će oni ljubitelji sočnih delicija koji ne samo da nemaju peku nego nemaju pojma ni odakle naručiti specijalitete ispod peke koji će im biti baš po guštu, a po mogućnosti i cjenovno prihvatljivi?

Za takve imamo jednu zgodnu caku uz koju se hrana može pripremiti kod kuće, u običnoj pećnici, tako da bude mekana i ukusna skoro kao da je pečena ispod peke. Zapravo je poprilično jednostavno, samo treba imitirati uvjete u kojima se peče kad je ispod prave peke.

Od velike koristi bit će vam glinena posuda za pečenje, ali u nedostatku će poslužiti i vatrostalna ili metalna, pod uvjetom da se može dobro zatvoriti. Baš to je, kako se ono kaže, ključni detalj.

Količinu namirnica i dodataka prilagodit ćete veličini posude koja će odigrati ulogu peke, a koristiti možete sve ono što i inače volite jesti pripremljeno na taj način.

Sve sastojke narežite na malo veće komade, dobro ih začinite i posoljite, a ako na ovaj način pripremate meso po mogućnosti ga ostavite da tako začinjeno odstoji oko sat vremena.

Ako pečete ribu ili hobotnicu, taj korak možete preskočiti i odmah prijeći na pečenje, bitno je samo sve sastojke položiti u posudu za pečenje, zaliti s oko 100 ml vina, poklopiti pa sve skupa omotati aluminijskom folijom kako bi što manje tekućine dobilo priliku ispariti.

Koristite li vatrostalno glineno ili posuđe stavite ga u hladnu pećnicu, temperaturu namjestite na 180 stupnjeva pa peciti oko dva do dva i pol sata.

Ako, pak, pečete meso, nakon što je odstajalo oko sat na sobnoj temperaturi, stavite ga u posudu za pečenje, poškropite uljem i po želji zalijte vinom. U lončiću zakuhajte dvije-tri žlice ulja do vrenja pa tom masnoćom zalijte meso, nakon toga posudu poklopite pa sve skupa dobro zamotajte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 250 stupnjeva.

Pecite tako 15 minuta, a zatim temperaturu spustite na 200 i pecite dvadesetak minuta. Zatim zakuhajte oko 100 ml vode, izvadite posudu i otklopite je pa mesu dodajte vodu, vratite poklopac i foliju pa pacite oko 45 minuta.

Zatim u posudu dodajte narezano povrće i začinjeno, meso mu stavite na vrh, po potrebi ulijte još malo kipuće vode pa opet poklopite i vratite u pećnicu na 45 minuta. Na kraju skinite poklopac i pecite 15-20 minuta otklopljeno, piše Slobodna Dalmacija