Uvjerena sam da je budućnost zapadnog Balkana u stvarno ujedinjenoj Europi, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel povodom predstojećeg virtualnog Summita Berlinskog procesa, zakazanog za ponedjeljak, a čiji je domaćin Njemačka, javlja Al Jazeera Balkans.

Merkel je u videoporuci istakla da je raduje, iako će to biti samo virtualni sastanak, što će moći nastaviti rad sa šefovima država i vlada zemalja zapadnog Balkana, koji je pokrenut 2014. u okviru Berlinskog procesa na inicijativu Njemačke, prenosi Tanjug.

Istaknula je da je od uspostavljanja Berlinskog procesa, koji ima za cilj pružanje konkretnog doprinosa stabilnosti u regiji i mirnom dijalogu, postignuto dosta.

''Zapadni Balkan je neposredni susjed EU-a. To je dio Europe, u kojem rane rata još nisu zacijeljene, a i u Njemačkoj živi veliki broj građana porijeklom s tog prostora. Meni je jasno da države EU-a moraju imati interes za mirnim razvojem na zapadnom Balkanu. Imamo odgovornost da se i praktično založimo za razvoj u tom dijelu Europe'' naglasila je Merkel.

Kazala je da je Berlinski proces ostvario već neke uspjehe, a s tim u vezi je posebno izdvojila nedavno osnovani Omladinski forum.

Naglasila je da je sada konačno moguće ono što se dugo smatralo nemogućim, a to je razmjena učenika raznih vjera i etničke pripadnosti.

''To je praktičan doprinos miru'', podvukla je Merkel, dodajući da tome doprinosi i međusobno priznavanje diploma, suradnja u znanosti, kao i napredak u infrastrukturnim projektima, što je okarakterizirala koracima koji vode ka pojačanju prekogranične razmjene između građana regije i prevazilaženju predrasuda.

''Sve to zemlje zapadnog Balkana vodi naprijed ka zajedničkom cilju ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU. Uvjerena sam da će, prije ili kasnije, njihova budućnost stvarno biti u ujedinjenoj Europi'', naglasila je ona.

Istaknula je da još ima mnogo izazova na zapadnom Balkanu, da nepovjerenje i nacionalizmi nisu nestali, a bilateralni sporovi mogu u svakom trenutku da se rasplamsaju, zbog čega je neophodno pomirenje.

To, kaže, znači savladavanje prošlosti i činjenje svega što je moguće da buduće generacije žive u miru.