Angela Merkel održala je prijepodne govor u Bundestagu o borbi protiv pandemije i strogim mjerama koje su zbog toga donesene u Njemačkoj. A sve uoči popodnevne videokonferencije Europskog vijeća na kojoj će se raspravljati o europskom reagiranju na širenje virusa, izlaznoj strategiji i planu oporavka.

- Znam da se nekima neće svidjeti istina, ali ona je tu. Pandemiji se još ne vidi kraj, i mislim da ćemo još dugo morati živjeti s virusom, kazala je.

U svijetu je zaraženo 2 milijuna i 600 tisuća ljudi, a preminulo je gotovo 185 tisuća. Najveće žarište i dalje je u Sjedinjenim Državama. U Europi, u Velikoj Britaniji epidemija je na vrhuncu, a u Italiji i Španjolskoj polako se smanjuju crni brojevi, prenosi HRT.

I dok mnoge zemlje ublažavaju stroge mjere zaštite, čelnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus smatra da bi najlošiji potez bio da se sada svi opuste. Poručio je da se svijet neće i ne može vratiti na stari način funkcioniranja te da mora biti sigurniji i bolje pripremljen.

- Većina zemalja još je u ranoj fazi epidemije, a neke države koje su prve pogođene sada polako ublažavaju mjere. No nemojte pogriješiti, pred nama je dug put. Ovaj će virus dugo biti među nama, poručio je.

Zatvaranje mokrih tržnica

SAD je pozvao Kinu da zatvori svoje mokre tržnice na kojima se prodaju divlje životinje, a Australija zemlje članice G20 na sličan potez jer smatraju da su takve tržnice rizik za ljudsko zdravlje. Pretpostavlja se da se novi koronavirus lani pojavio na takvoj tržnici u kineskom Wuhanu.

Traži se cjepivo

Istodobno, znanstvenici i istraživači diljem svijeta traže cjepivo jer je očito da se jedino njime može obuzdati nova bolest. U Njemačkoj je odobreno kliničko testiranje četvrtog potencijalnog cjepiva u svijetu.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn rekao je da bi u prvom dijelu kliničkog testiranja cjepivo, u različitim dozama, trebalo primiti 200 zdravih osoba u dobi između 18 i 55 godina, a u drugom osobe iz rizičnih skupina.

Cjepivo traži i tim s britanskog sveučilišta u Oxfordu. Već su ga testirali na životinjama i utvrdili kako je dovoljno sigurno da se može upotrijebiti na ljudima.

- Velika Britanija predvodi globalne napore u pronalaženju cjepiva. U to smo uložili više novca od bilo koje druge države. Na tomu se radi ovdje, u Oxfordu i Imperial Collegeu. Oba projekta obećavaju i brzo napreduju, poručuje Matt Hancock, britanski ministar zdravstva.

Ujedinjeni narodi upozoravaju da bi se zbog pandemije broj ljudi koji trpe glad mogao udvostručiti te da bi do kraja godine mogao narasti na više od 250 milijuna.