Zbog nove otvorene krize i kraha Vlade Federacije BiH, u svojoj turneji po regiji zapadnog Balkana njemačka kancelarka Angela Merkel mogla bi zaobići Bosnu i Hercegovinu, ustvrdio je jučer za „Dnevni avaz" Bodo Weber, njemački analitičar balkanskih prilika i odličan poznavatelj političkih događanja u BiH.

Iako još ne postoji službena potvrda da bi njemačka kancelarka i najmoćnija žena svijeta uopće došla u BiH, njena posjeta do sada je bila sasvim izvjesna. Merkel bi, naime, 7. srpnja trebala doći u Beograd, a nakon toga posjetiti Tiranu i Sarajevo. Ali, Weber upozorava da je sve još upitno.

- Veleposlanstvo Njemačke u Sarajevu još to nije potvrdilo, ali se mnogo govori o tome. Koliko sam ja mogao čuti, to bi se trebalo desiti 9. srpnja, ali postoji novi moment, odnosno neke nove otvorene krize, kao što je krah Federalne vlade, koja ugrožava provođenje njemačko-britanske inicijative - kaže Weber.

Upravo zbog toga, ističe Weber, nameće se pitanje ima li šefica najmoćnije države Europske unije razloga dolaziti u BiH.

- Državnici bitnih i velikih zemalja u male države kao što je BiH dolaze samo kada one imaju šta pokazati, odnosno kada postoji neki napredak koji se može predstaviti. Ovdje je pitanje postoji li to. Prije toga bilo je stupanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na snagu, a sada imate veliku krizu na tom planu – ističe Weber.

Pojašnjava da bi posjeta kancelarke Merkel trebala biti vjetar u leđa i podrška za nastavak s reformama, ali ako je taj proces zakočen, onda nema za šta davati podršku.

O regionalnoj turneji njemačke kancelarke pišu i mediji susjednih zemalja. Oni srbijanski navode da će Merkel u Beogradu od predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića tražiti da se distancira od Milorada Dodika i njegovih poziva na referendum o otcjepljenju. Ipak, Weber smatra da Merkel neće službenom Beogradu na stol stavljati takve zahtjeve.

- To pitanje, također, treba promatrati kroz njemačko-britansku inicijativu. U tom kontekstu ja sumnjam da je to dio planova posjete Beogradu. Prvo, zato što je politika EU upravo bazirana na to se ne suočava i ne polemizira o provokativnoj politici iz RS, odnosno s politikom Dodika. Drugo, nova inicijativa i zaobilazi sve te teme, kao i ustavne reforme, već se fokus stavlja na socioekonomske reforme – istaknuo je njemački analitičar.

Također, prema navodima srbijanskih medija, turneja njemačke kancelarke po našoj regiji trebala bi imati za cilj stabilizaciju i jačanje ovih prostora, pogotova država kao što su BiH i Kosovo.

Tako se navodi da će Merkel, osim zahtjeva da se ogradi od politike RS i da podrži jačanje državnih institucija BiH u Sarajevu, od Vučića tražiti i da podrži ulazak Kosova u UN. Svi ti zahtjevi trebali bi donijeti stabilizaciju Balkana, koji samo kao takav može konkurirati za ulazak u EU, piše Avaz.