Valtteri Bottas završio je na prvom mjestu nakon što je startao drugi, a Hamilton je završio iza Finca premda je imao pole poziciju, dok je treći na VN Australije bio Max Verstappen u Red Bullu.

Nova sezona, a sve po starom. Tradicionalno, kalendar 70. sezone Formule 1 otvorila je utrka za Veliku nagradu Australije na Albert Parku, a rezultat je više-manje bio isti.

Mercedes je u potpunosti izdominirao utrku, dok je Ferrari u potpunosti podbacio.

Valtteri Bottas završio je na prvom mjestu nakon što je startao drugi, Lewis Hamilton je kroz ciljnu ravninu prošao iza Finca premda je imao pole poziciju, a treći je bio Max Verstappen u Red Bullu.

Sebastian Vettel morao se zadovoljiti četvrtim mjestom, a Charles Leclerc petim.

Iako je Mercedes bio dominantan u kvalifikacijama, pretpostavljalo se da bi situacija na stazi mogla biti drugačija. No, ako se po jutru dan poznaje, sprema se “copy-paste” prošlih sezona. S malim modifikacijama.

Sjajni Valtteri Bottas

Promjena se dogodila unutar najdominantnije ekipe zadnjih godina, gdje je Valtteri Bottas sasvim zasluženo pobijedio timskog kolegu Lewisa Hamiltona i s ogromnih 20,886 sekundi pokazao da je materijal za svjetskog prvaka ako se struja unutar momčadi barem malo prikloni njemu, pišu 24sata.hr.

Također, Bottas je osvojio i dodatni bod jer je odvozio najbrži krug utrke. Novo pravilo od ove sezone nalaže da vozač s najbržim krugom osvaja dodatan bod, a ono se primijenjivalo i u razdoblju od 1950. do 1959. godine.

Max Verstappen odvozio je sjajnu utrku, prešao Sebastiana Vettela u izravnom dvoboju na stazi u 31. krugu, i da je utrka potrajala još koji krug mogao je sustići i Hamiltona, koji je na koncu završio ispred Nizozemca s 1,634 sekundi prednosti.

U stožeru Red Bulla slave jer su prvom utrkom u sezoni pokazali da su i više nego konkurentni naspram Ferrarija, a vjerojatno bi se mogli boriti i s Mercedesom direktno na stazi u slučaju ostvarene pole pozicije ili vodstva tijekom utrke.

Vettel najveći gubitnik

Najveći gubitnik dana je Sebastian Vettel, koji je startao treći, a završio četvrti. Nijemac je prvo izgubio mjesto u poretku na stazi od Verstappena, a zatim i snagu u bolidu. Zadnjih 15-ak krugova odvozio je “s pola gasa” tako da je njegov timski kolega Leclerc radio u prosjeku 8 desetinki brže vrijeme po krugu.

I kada ga je sustigao, imalo se priliku vidjeti kakav će ipak omjer snaga biti u Ferrariju ove sezone.

Leclerc je, sustigavši Vettela, pustio papučicu gasa i odvozio utrku do kraja iza Nijemca.

Red Bullov Pierre Gasly startao je 17., a završio je 11. dok je najveći skok na utrci napravio Lance Stroll. Vozač Racing Pointa, bivše Force Indije, krenuo je kao 16., a završio je među osvajačima bodova – deveti.

Kimi Raikkonen je bio osmi i pokazao da će Alfa ove sezone praviti određene probleme na stazi kada se netko iza vodeđih nađe iza nje, a povratnik u Formulu 1 Robert Kubica nije imao sreće i utrku je završio kao 17 s tri kruga zaostatka za vodećim Bottasom.

Rezultati VN Australije

1. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) 307,574 km za 1 h 25:27.325 sati

2. Lewis Hamilton (VBR/Mercedes) + 20.886

3. Max Verstappen (NIZ/Red Bull-Honda) + 22.520

4. Sebastian Vettel (NJEM/Ferrari) + 57.109

5. Charles Leclerc (MON/Ferrari) + 58.230

6. Kevin Magnussen (DAN/Haas-Ferrari) + 1:27.156

7. Nico Hülkenberg (NJEM/Renault) + 1 krug

8. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo Racing-Ferrari) + 1

9. Lance Stroll (KAN/Racing Point-Mercedes) + 1

10. Daniil Kvyat (RUS/Toro Rosso-Honda) + 1