"Michael Schumacher (51) je budan, diše, srce mu ima lijep ritam. Vjerojatno može i sjesti, čak možda i napraviti neki korak uz pomoć drugih, ali ne više od toga", rekao je renomirani neurolog Erich Riederer u dokumentarnom filmu francuskog TMC-a, čije riječi prenosi talijanska Gazzetta dello Sport.

Svijet je tako konačno po prvi put doznao što se ustvari događa s najslavnijim vozačem Formule 1 u povijesti nakon što je 2013. godine doživio tešku nesreću na skijanju u Marbelli. Od tada pa sve do danas, Schumijevo liječenje obavijeno je velom tajne, no riječi neurologa Riederera daju nadu u Schumijev oporavak.

Ipak, tvrdi da bi ovakvo stanje nažalost moglo biti i konačno.

"Mislim da je ovo najviše što će on moći. Ozljede koje je zadobio su trajne prirode i ne postoji reverzibilan proces koji bi ga doveo u prijašnje stanje. On je u svojevrsnom vegetativnom stanju što znači da je budan, ali da ne odgovara", kazao je Riederer, prenosi 24sata.hr.

Podsjetimo, tog 29. prosinca 2013. godine, Michael Schumacher bio je na skijanju u francuskim Alpama. Legendarni vozač Formule 1 pao je izvan obilježene staze. Vijest da se Schumacher ozlijedio na skijanju prostrujila je internetom, prve informacije bile su da se radi o lakšoj ozljedi, ali to je, nažalost, bila pogrešna informacija.

Michael je u francuskim Alpama, gdje u vlasništvu ima kolibu u planinama, bio na odmoru, a čim se pročula vijest da je u teškom stanju, odmah je u bolnicu u Grenobleu dojurio jedan od najboljih francuskih neurokirurga, Gerard Saillant, dobar Schumijev prijatelj koji ga je operirao i 1999. godine nakon nesreće na utrci u Silverstoneu. 

Obzirom na težinu Michaelove ozljede, stručnjaci su rekli kako bi Nijemac gotovo sigurno umro na mjestu da nije nosio kacigu. Ona mu je spasila život.

U karijeri je Schumacher imao nekoliko velikih nesreća u Formuli 1. 

U Silverstoneu se  na Velikoj nagradi Velike Britanije 1999. godine sa 107 kilometara na sat zabio u zid. Zadobio je dvostruki prijelom desne noge uz obilno krvarenje.

Ipak, uspio se uspješno oporaviti te se vratio na stazu i u sljedećih nekoliko sezone ispisao povijest Formule 1. 

Novu veliku nesreću Michael je doživio 2009. godine kada je pao s motora i ozlijedio vratne kralješke. Iako je prilikom pada glavom udario u stazu, kaciga ga je spasila, pa je iz bolnice otpušten vrlo brzo.

Kronologija Schumijeve nesreće:

29. prosinca 2013. - Michael Schumacher teško je ozlijedio glavu u padu na francuskom skijalištu blizu Meribella. Sa sinom Mickom spuštao se po Combe de Saulireu ispod vrha Dent de Burgin u francuskim Alpama. Izašao je sa staze, zapeo za kamen koji ga je katapultirao u zrak. Istog dana prebačen je u bolnicu Moutiers, pa poslije i u onu u Grenobleu, specijaliziranu za ozljede glave. Stavljen je u komu kako bi se spriječilo otjecanje mozga. 

30. prosinca 2013. - Iz bolnice javljaju da se Michael bori za život te da postoji opasnost da se nikada ne probudi iz kome

2. siječanj 2014. - Liječnici su objavili početak buđenja iz kome.

2. siječnja 2014. - Najtužniji rođendan Michaela Schumachera. U bolnicu stižu brojne poruke podrške, no stanje je nepromijenjeno.

6. siječnja 2014. - Prve poruke ohrabrenja. Mediji javljaju kako je Michael pokazao mali napredak te da više nije u životnoj opasnosti.

12. siječnja 2014. - Počinju nagađanja o buđenju iz kome. Dan poslije Schumacheru su testirali mozak kako bi vidjeli mogu li ga početi buditi.

22. siječnja 2014. - Nakon niza ohrabrujućih vijesti iz Grenoblea pojavila se bojazan da bi Schumacher mogao ostati u komi do kraja života.

30. siječnja 2014. - Iz liječničkog tima potvrdili su da ga bude iz kome. Michael je na kratko otvorio oči. Liječnici nastavljaju proces buđenja u sljedećih mjesec dana. U međuvremenu dolaze brojne poruke podrške prijatelja, navijača, obožavatelja...

2. ožujka 2014. - Vijesti nisu dobre. Brojni ugledni neurokirurzi potvrđuju kako se boje da se Michael nikada neće u potpunosti oporaviti te da ga samo čudo može spasiti.

12. ožujka 2014. - Glasnogovornica je potvrdila da Michael daje znakove ohrabrenja iako sada već ima samo 55 kilograma.

29. ožujka 2014. - Schumacher je u komi već tri mjeseca, no liječnici i obitelj uvjereni su da će se izvući.

3. travnja 2014. - Naznaka odličnih vijesti. Menadžerica je potvrdila kako Michael pokazuje znakove poboljšanja te da nije istina da leži u vegetativnom stanju.

4. travnja 2014. - Sabine Kehm javlja da se Schumi na trenutke budi i da je pri svijesti. 

Sredina lipnja 2014. - Prebačen je s intenzivne njege na rehabilitacijski odjel. 

16. lipnja 2014. - Schumacher je pri svijesti napustio bolnicu u Grenobleu i preselio u Sveučilišnu bolnicu u Lausannei. 

9. rujna 2014. - Napustio Lausanneu i preselio u svoj dom u Glandu u Švicarskoj, prilagođen za što lakši oporavak. 

Studeni 2014. - Izvori javljaju da je Schumacher paraliziran, u kolicima i da ne može govoriti.

Prosinac 2014. - Izvori javljaju da je Schumacher sve bolje te da je počeo prepoznavati članove obitelji i prijatelje. I dalje ne može govoriti i u kolicima je.

Siječanj 2015. - Pojavila se informacija da je Michael prepoznao lica svoje djece, obitelj je demantirala te navode.

Ožujak 2015. - Schumacherova žena prodala je privatni avion i luksuznu kuću, troškovi liječenja penju se na 14 milijuna eura.

Rujan  2015. - Svjetski mediji objavili su da je Schumacher izgubio 40 posto tjelesne težine i da ima oko 40 kilograma, obitelj je to demantirala.

Prosinac 2015. - Objavljeno je da Schumacher može hodati, obitelj je šokirana lažima koji se šire o njemu i odmah je to demantirala. 

Srpanj 2016. - Stanje je jako teško, više detalja ne smijem otkriti, rekla je glasnogovornica Michaela Schumachera.

Rujan 2016. - Obitelj je tužila njemački magazin koji je napisao da Michael može hodati.

Rujan 2017. - Pojavila se informacija da će Schumacher uskoro na operaciju u SAD. To je također demantirano.

Prosinac 2017. - Još se nije predao, bori se, rekao je Jean Todt, Schumijev bivši šef u Ferrariju.

Ožujak 2018. - Njegovo stanje ne može se bitno popraviti, rekao je neurokirurg Colin Shieff, koji nije liječio Schumachera, ali na temelju svog iskustva procijenio je kako se u ovakvim slučajevima pomaci gotovo nikad ne događaju.

Kolovoz 2018. - Pojavila se vijest da je Michaelova supruga Corinna kupila veliko imanje na Mallorci za 30 milijuna eura čiji je bivši vlasnik predsjednik Reala Florentino Perez i da će tamo preseliti Michaela.

Studeni 2018. - U javnosti se pojavilo pismo Corinne Schumacher njemačkom glazbeniku Saschi Herchenbachu, a u njemu je napisala kako je "Michael veliki borac i neće se prestati boriti"

29. prosinac 2018. - Prošlo je točno pet godina od Schumijeve nesreće na skijanju.

Rujan 2019. - Le Parisien javlja kako Schumacher pod lažnim imenom odlazi na terapiju matičnim stanicama u Pariz.

Prosinac 2019. - Velike stvari počinju malim koracima, zagonetno je rekla Corinna Schumacher

Rujan 2020. - Konačno prava istina: Shumi je budan, diše i može napraviti neki korak uz pomoć drugih