Europljani koji žele kupiti novi Mercedes s ručnim mjenjačem trebali bi požuriti jer je njemački proizvođač najavio da će prestati proizvoditi automobile s ručnim mjenjačima.

Ove informacije je za Automobilwoche potvrdio glasnogovornik Mercedesa.

S obzirom na razvoj elektrifikacije, uočili smo da se potražnja prebacuje na komponente električne mobilnosti, baterije i (djelomično) električne pogonske sustave, rekao je on, a potom dodao da Mercedes postupno više neće nuditi ručne mjenjače.

Ovu promjenu su iz Mercedesa najavili još prije dvije godine kao dio mjera za smanjenje troškova.

Modeli koje Mercedes trenutno nudi u Europi s opcijom ručnog mjenjača su A-Klasa, B-Klasa i CLA. Njemačka tvrtka je u SAD-u prestala nuditi opciju ručnog mjenjača još prije nekoliko godina.

Naravno, svi članovi EQ obitelji imaju “dvije papučice” kao i većina električnih automobila u svijetu, dok skuplji modeli te AMG verzije već tradicionalno dolaze sa automatskim mjenjačima.

Iako Mercedesov glasnogovornik nije otkrio točan rok ukidanja ručnih mjenjača, Stuttgarter Zeitung piše da će se to dogoditi već 2023. godine.

To bi moglo značiti da će obnovljena A-Klasa biti dostupna samo s automatskim mjenjačem, kao i obnovljena B-Klasa te CLA.