Uoči prosvjeda ispred zgrade Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, gdje je smješteno i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV), Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH koji je i pozvao građane na okupljanje, kazao je za N1 kako ne stoji iza organizacije ovog skupa.

-Da budem iskren, nisam se bavio organizacijom skupa, koliko imam informaciju, dolazi do spontanih okupljanja građana ispred VSTV-a, ja ću se priključiti svakom okupljanju građana i inzistirati da to bude u skladu sa zakonom. Ovo je spontano, ali ja ću se svakako pojaviti na tom skupu – kazao je Mektić.

Državni ministar sigurnosti smatra kako se u okviru institucija ne može promijeniti stanje, a izrazio je i sumnju da će “ljudi u pravosuđu shvatiti poruku današnjih prosvjeda”.

-Moraju shvatiti da su građani izuzetno nezadovoljni, da građani neće odustati od ovakve vrste pritiska dok se ne uspostavi učinkovit i neovisan pravosudni sustav – istakao je Mektić.

Na pitanje novinara je li poziv građanima na okupljanje putem Twittera, koji je Mektić uputio prije nekoliko dana, njegova osobna inicijativa ili iza nje stoji stranačka infrastruktura, on je rekao kako je samoinicijativno pozvao na prosvjede.