Meksički predsjednik je u subotu govorio o "presudnom danu" u operaciji spašavanja rudara koji su već tri dana pod zemljom nakon urušavanja i poplave u rudniku ugljena na sjeveroistoku zemlje.

"Današnji dan je presudan jer tehnički stručnjaci kažu da ćemo danas znati hoće li ronioci moći ući u rudnik a da se ne izlože opasnosti", rekao je Andres Manuel Lopez Obrador na Twitteru.

"Nastavljamo raditi danonoćno", dodao je. "Poplava je najveći problem, premda imamo dovoljan broj ljudi za ispumpavanje vode".

U subotu predvečer u 18.00 sati (1.00 sat u nedjelju po srednjoeuropskom vremenu) nije bilo novih informacija. Obitelji i novinari još su držani podalje od mjesta spasilačke operacije u Agujiti, u općini Sabinasu, u saveznoj državi Coahuili.

Na sudu su saslušana petorica rudara izvučenih u srijedu. "Čini se da ih je (iz rudnika) izbacila vodena bujica", rekao je glavni tužitelj Coahuile.

"Zatražili smo niz informacija od vlasnika i od koncesionara", dodao je pred novinarima, ne navodeći imena.

Tri okna su poplavljena u dužini od 34 metra, dodaje civilna zaštita koja navodi da se razina vode nakon ispumpavanja smanjila za četiri metra.

U operaciji spašavanja sudjeluju 383 osobe, izvijestila je vlada.

Nesreća se dogodila u srijedu oko 13.30 sati kada su rudari bušeći naišli na džep ispunjen vodom koji se urušio i prouzročio poplavu.

Riječ je o veoma opasnom neslužbenom rudniku, kažu stručnjaci.

Smješten je 1.130 km sjeverno od glavnog grada Mexica, u državi Coahuili koja u cijelosti podmiruje nacionalne potrebe za ugljenom.

Rudarske nesreće u Coahuili nisu rijetkost. U lipnju 2021. sedam rudara je poginulo nakon podzemnog urušavanja u općini Muzquizu.

U sjećanju će zauvijek ostati 19. veljače 2006. kada je u eksploziji plina život izgubilo 65 rudara u Pasti de Conchos, rudniku koji kontrolira konglomerat Grupo Mexico.

Dandanas na dnu rudnika leže kosti 63 od 65 stradalih rudara.

U listopadu 2020. u Čileu 33 rudara su spašena iz rudnika bakra dubokog gotovo 700 metara u pustinji Atacami, nakon 69 dana provedenih pod zemljom zbog urušavanja.