Bivši ruski predsjednik i aktualni zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev izjavio je da je opasnost od nuklearnog sukoba porasla. Tvrdi kako se svijet približava "nuklearnoj apokalipsi" zbog slanja oružja Ukrajini. Medvedev je navedene primjedbe iznio u sklopu intervjua koji je dao glavnim ruskim medijima, uključujući i državnu novinsku agenciju Ria Novosti, prenosi Index.hr.

"Je li prijetnja od nuklearnog sukoba prošla? Ne, nije prošla.

Povećala se. Svaki dan kad se isporučuje strano oružje Ukrajini, približavamo se nuklearnoj apokalipsi... Imam osjećaj da do određenog trenutka nisu vjerovali i nisu vidjeli kolika je odlučnost Rusije, njezina predsjednika ili vrhovnog zapovjednika, da učini ono što smo mi učinili", kazao je Medvedev, prenosi Ukrajinska Pravda.

"I krivo su izračunali. Posljedice su puno kompliciranije nego što su mogle biti da su s nama potpisali dokument u prosincu", dodao je. Medvedev je vjerojatno mislio na sporazum o "neširenju NATO-a" i "pomicanju" granica Saveza na stanje iz 1997. godine, što je Rusija predložila u prosincu 2021., odnosno dva mjeseca prije početka invazije.

Posljednji put pitanje ruske nuklearne prijetnje pokrenuto je u veljači, nakon odluke Moskve da se povuče iz Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja. Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je kritizirao plan Ujedinjenog Kraljevstva da Ukrajini isporuči granate s osiromašenim uranom, tvrdeći da se radi o oružju s "nuklearnom komponentom".