Međunarodni stručnjaci trebaju doputovati u Veliku Britaniju gdje će ispitati tvar iskorištenu za trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala, za što je Vladimir Putin, pobjednik nedjeljnih predsjedničkih izbora u Rusiji, odlučno otklonio svaku odgovornost.

Stručnjacima Organizacije za zabranu kemijskog oružja trebaju se predati uzorci tvari koja je 4. ožujka iskorištena protiv Skripala i njegove kćeri a uzorci će se "analizirati u najuglednijim međunarodnim laboratorijima", rekao je u nedjelju britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

Rezultati te analize bit će poznati "za dva tjedna".

Johnson: Rusija je stvorila zalihe novičoka

Johnson je usto kazao u nedjelju da London raspolaže "dokazima da je Rusija u zadnjih deset godina ne samo htjela proizvesti nervne agense radi ubojstva, nego je i stvorila zalihe agensa novičoka", koji je, tvrde britanske vlasti, korišten u trovanju Sergeja Skripala.

Vladimir Putin koji je u nedjelju u Moskvi ponovo izabran na šestogodišnji mandat u Kremlju odlučno je u nedjelju navečer odbio te optužbe nazivajući ih "velikom besmislicom".

"Da netko može pomisliti da bi si netko u Rusiji dopustio takve stvari prije izbora i Svjetskog nogometnog prvenstva, to je apsurdno, to je velika besmislica", rekao je Putin novinarima nakon pobjede na predsjedničkim izborima.

"To je jednostavno nezamislivo", dodao je u prvoj javnoj reakciji na optužbe Londona.

Velika Britanija razmišlja o dodatnim sankcijama?

Afera je ovih dana poprimila značajke sukoba Istoka i Zapada.

Velika Britanija bi mogla donijeti dodatne sankcije, obznanio je Boris Johnson koji u ponedjeljak u Bruxellesu treba sudjelovati na sastanku s europskim kolegama i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Putin je u Moskvi izjavio da je Rusija "spremna sudjelovati u nužnim istragama".
"Za to mora biti zainteresirana i druga strana (Britanci). Zasad to ne vidimo", rekao je.