U Izraelu je u jeku krize zbog pandemije koronavirusa jedan djelatnik Hitne pomoći dobio otkaz jer je pljunuo na portret Isusa Krista prilikom posjeta jednoj kršćanskoj obitelji, piše BBC.

Medicinskog tehničara snimila je nadzorna kamera kako skida sa sebe zaštitnu odjeću, potom pljuje na tri slike u zajedničkom hodniku stambenog bloka u Jaffi u Tel Avivu.

Kasnije je objasnio da je to učinio jer su slike oblik idolopoklonstva koji hebrejska Biblija zabranjuje.

Izraelska Hitna pomoć Magen David Adom strogo je osudila njegov čin. Poručili su da nije dostojan da predstavlja njihovu organizaciju i odmah je smijenjen.

Incident se dogodio u nedjelju kada je djelatnik upućen na lokaciju u stambenom bloku čiji su svi stanari kršćani. Sigurnosne kamere snimile su ga kako uklanja zaštitnu masku i odijelo, a potom tri puta za redom pljuje sliku. Potom je snimljen kako ponovno stavlja masku i odijelo i ulazi u lift.

Dok je napuštao zgradu jedan od stanara mu se obratio, a razgovor je snimio preko mobitela.

Kada ga je stanar upitao zašto je pljuvao na sliku, odgovorio je: 'U Judaizmu je to strano bogosluženje'.

Na video snimci se vidi kako stanar ljutito napada medicinara govoreći mu: 'Pljunuo si na moje slike, u koje ja vjerujem, ispred mojih očiju. Zašto si to učinio?'

"U našoj Tori je zapisano da što više stranog bogoslužja treba uklanjati što je više moguće", rekao je prije nego što je stanaru prigovorio što ne nosi masku.

Incident je prijavljen Hitnoj službi koja je ispitala medicinskog tehničara a potom ga otpustila.

Hitna služba je na Twitteru napisala da strogo osuđuje incident, ističući da stoje na usluzi ljudi svih vjeroispovijesti.